‘Afscheid past wel bij me’

15/11/2016 Mark van Leeuwen Julie Blik

Differend, afscheid, uitvaart, Lara Jenner, Landgoed Duin & Kruidberg, afscheidslocatie, condoleance

Ze was een meisje van zes toen haar vader overleed. Zijn uitvaart kan ze zich nog goed herinneren. Zo’n twintig jaar later is Lara Jenner het aanspreekpunt voor condoleances en herdenkingen bij Landgoed Duin & Kruidberg. Is dat toeval, of is het de bewuste keuze van een jongedame met levenservaring?

“Afscheid past wel bij me”, vertelt Lara in de lounge van het hotel. “Ik heb er iets mee. De keuze om hier te solliciteren, staat er los van. Die maakte ik bewust. Toen ik tijdens mijn studie het landgoed bezocht, was ik onder de indruk. Vooral de historie en het authentieke karakter spraken me aan. Voor de afsluitende stage Hogere Hotelschool kon ik me geen mooiere plek dan deze voorstellen.”

‘Doe mij maar condoleances’

Er verschijnt een glimlach bij Lara. “Na drie jaar dienstverband mocht ik me als Banquet Sales Coördinator op de bruiloften gaan richten. Hoewel ik vereerd was, sloeg ik dat aanbod af. Huwelijken zijn niet zo mijn ding. Ik voel dat gewoon niet. Waarschijnlijk omdat ik geen meisje-meisje ben. ‘Doe mij maar condoleances’, riep ik toen. Beetje impulsief misschien, maar ja, ik had er wel zin in en de benodigde ervaring had ik al eerder bij De Theeschenkerij opgedaan.”

Lara kreeg de rol en sindsdien gaan families en uitvaartbegeleiders met haar aan tafel. Ze bespreekt wensen, draagt ideeën aan en stelt ruimtes voor die goed bij het moment passen. Lara: “We kunnen overal op inspelen. In het landhuis hebben we beneden een modern conferentiecentrum met alle apparatuur en boven de rustieke stijlkamers. Op het landgoed hebben we koetshuis Nova Zembla, dat zowel een industrieel ogende zaal als huiskamersetting biedt.”

Dankbaar

De uitvaart van haar vader was in Driehuis, niet ver van Duin & Kruidberg. De begrafenis staat haar nog goed voor de geest. “Toen ik om me heen keek, zag ik de juffen van school en moeders van vriendinnetjes. ‘Wat doen die mensen hier?’ vroeg ik me toen af. ‘En waarom huilt iedereen?’ Nu weet ik wel waarom, maar schijnbaar had ik het idee dat afscheid alleen voor directe familie was.”

Differend, afscheid, uitvaart, Lara Jenner, Landgoed Duin & Kruidberg, afscheidslocatie, condoleance

‘Het verlies van mijn vader sterkt me’

Lara Jenner

De vraag of de invulling van een uitvaart confronterend is, wordt door Lara met nee beantwoord. Het overlijden van haar vader heeft ze voor haar gevoel goed kunnen verwerken. Dankzij de open houding van haar moeder werden emoties in de familie gedeeld en kinderen gestimuleerd om over het gemis te praten. Ze is er nog steeds dankbaar voor.

“Het verlies van mijn vader sterkt me”, aldus Lara. “Ik ken de waarde van een passend afscheid. Het is voor mij heel bijzonder om een laatste wens te mogen vervullen en het is fijn om mijn kennis en ervaring bij Duin & Kruidberg te delen. Zeker wanneer ik merk dat mensen zoekende zijn. Als het afscheid goed is, draagt dat naar mijn idee positief bij aan het verwerkingsproces.”

Culinair

Lara benoemt het culinaire aspect. “Zonder dat iemand het doorhad, was ik tijdens mijn vaders condoleance aan het snoepen. Dat weet ik nog goed. Op alle tafels lagen namelijk van die plakjes cake. Hoe anders is dat nu. Als de overleden persoon van bijvoorbeeld haring hield, vraag ik onze chef-kok Alain Alders om iets passend te bedenken. Waarschijnlijk komt hij dan met een heel mooi vishapje.”