Afternote

08/01/2016 Mark van Leeuwen Cindy Koning

Differend, afscheid, uitvaart, testament, bucket list, Afternote, Bianca de Witte, Tamara van Heusden

De registratie van uitvaartwensen gebeurt steeds vaker online. Je opent een account, vult alles zelf in en houdt toegang tot je gegevens. Afternote speelt hier op in en gaat zelfs verder. Op deze site kun je berichten nalaten aan dierbaren, een bucketlist bijhouden én jouw levensverhaal digitaal vastleggen.

Ik ontmoet Bianca de Witte en Tamar Goudsmit. Zij zijn de oprichters van en drijvende krachten achter Afternote. Op het kantoor in Rotterdam leg ik ze een zestal korte vragen voor.

Offline of online?

Bianca: “Online natuurlijk. Altijd. Daar hadden we bij de ontwikkeling van Afternote geen discussie over. We bieden een platform op internet aan waar je belangrijke gegevens over je leven en de dood kunt vastleggen, die vervolgens veilig worden bewaard.”

Tamar: “Het werkt eenvoudig, je maakt een account aan op afternote.com en koppelt hier één tot drie vertrouwenspersonen aan. Zij krijgen toegang tot je gegevens, nadat je overleden bent. Zo kunnen zij jouw laatste wensen tot uitvoering brengen en de foto’s en berichten die je hebt nagelaten, bewaren als waardevolle herinnering.”

Bewust of onbewust?

Tamar: “In relatie tot afscheid, kies ik bewust. Afternote is bestemd voor iedereen die bewust in het leven staat en het belangrijk vindt om gegevens over het leven en zaken rondom overlijden vast te leggen. Onze service heeft een praktisch en emotioneel karakter. Het geeft gebruikers rust en zekerheid dat hun laatste wensen goed worden nageleefd. Daarnaast biedt het nabestaanden steun in het rouwproces.”

Bianca: “Soms komt het einde nu eenmaal onverwachts. Dan is het prettig om te weten dat je voor jezelf alles goed geregeld hebt. Dat je persoonlijke voorkeuren vaststaan en jouw leven op een mooie manier is vastgelegd. Afternote biedt deze service kosteloos aan en wil gebruikers inspireren om bewuster stil te staan bij het leven.”

Volledig bedacht of spontaan ontstaan?

Bianca: “Het idee van Afternote is vanuit een persoonlijke behoefte ontstaan. Doordat ik zelf op jonge leeftijd een aantal mensen verloren heb aan een ernstig ongeluk, weet ik dat ‘morgen’ niet vanzelfsprekend is en het leven zo voorbij kan zijn. Daarom wil ik met Afternote mensen graag inspireren om uit iedere dag het maximale te halen en alles goed te regelen voor nabestaanden.”

Differend, afscheid, uitvaart, testament, bucket list, Afternote, Bianca de Witte, Tamara van Heusden

‘Bij Afternote kun je méér dan alleen je wensen kenbaar maken’

Bianca de Witte & Tamar Goudsmit

Tamar: “Jarenlang was mij verteld dat ik medisch gezien geen kinderen zou kunnen krijgen. Dit betekende dat als mij iets zou overkomen, er geen kinderen zouden zijn om mijn levensverhaal verder te vertellen. Daardoor ontstond de gedachte om mijn waardevolle momenten en laatste wensen op een mooie en toegankelijke manier voor familieleden of vrienden vast te leggen.

Onze ideeën kwamen samen tijdens onze gesprekken bij onze vorige, gezamenlijke werkgever. Op een gegeven moment vonden we het tijd om de daad bij het woord te voegen en zo ontstond Afternote.”

Geheim of openbaar?

Bianca: “In eerste instantie geheim. De informatie die je vastlegt in Afternote hoef je met niemand te bespreken en kun je op ieder moment aanpassen. De gegevens die je hebt vastgelegd, zijn pas inzichtelijk nadat je bent overleden, door zelf gekozen vertrouwenspersonen. Dan worden ze als het ware selectief openbaar.”

Foto’s of film?

Bianca: “Zelf vind ik het belangrijk dat mijn mooiste foto’s van bijzondere herinneringen bewaard blijven voor mijn dierbaren. Al deze foto’s heb ik dan ook toegevoegd op mijn timeline in Afternote.

Daarnaast is het grootste gedeelte van mijn wishes ingevuld, waarbij ik met name de muziekkeuze voor mijn uitvaart belangrijk vind en bepaalde bezittingen die ik graag aan familie en vrienden wil geven. Wat betreft zaken die ik minder belangrijk vind, mogen mijn nabestaanden zelf een keuze maken. Dit heb ik ook aangegeven.

Handgeschreven brieven of digitale berichten?

Tamar: “Digitale berichten, aangezien ik dan zeker weet dat ze niet kwijtraken en automatische verzonden worden nadat ik ben overleden. In het onderdeel messages heb ik er al een aantal opgesteld. Ik vind het belangrijk dat de mensen waar ik veel om geef, nog een afscheidsbericht ontvangen waarin ik ze vertel wat ik voor ze voel. Je weet tenslotte nooit op welk moment je er ineens niet meer bent.

Mijn digitale nalatenschap vind ik ook belangrijk, iets wat veel mensen vergeten. Hier heb ik aangegeven dat ik graag wil dat mijn Facebook profiel wordt omgezet in een herdenkingspagina, nadat ik ben overleden. Ook heb ik ingevuld welke internet accounts ik nog meer heb, zodat deze netjes opgezegd kunnen worden.”

Afternote

Afternote | www.afternote.com