Benjamin Kuijpers

30/10/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, uitvaartmuziek, afscheidsceremonie, Benjamin Kuijpers

“Muziek vanuit mijn tenen.” Zo omschrijft Benjamin Kuijpers zijn gevoel als hij tijdens een afscheid speelt. “Met een saxofoon mag je als enige klinken wanneer de stilte spreekt,” voegt hij toe, terwijl hij zijn favoriete muziekinstrument erbij pakt. “Met live-muziek kan je soms zelfs iets zeggen, wat niet te zeggen valt.”

Zijn repertoire is breed. Van een gevoelige ballad tot rauwe blues. Van een knallende dance-song tot een breekbaar liedje. Afhankelijk van de gelegenheid speelt Benjamin de juiste compositie. Ook het muzikale gezelschap is steeds op maat. Of hij komt alleen, of samen met een club van professionals, met wie hij al lang verbonden is.

“Er is veel meer muziek dat bij een afscheid past, dan je in eerste instantie zou denken,” vertelt Benjamin. “Veel nummers ken je in een bekend arrangement. Maar met een kleine bezetting kan je vaak het beste de juiste snaar raken. Waarom niet een akoestische versie van iemands lievelingslied? Geen versterking, gewoon puur. Met een zanglijn die precies past, kan je dan troosten, herinneren en opluchten.”

Differend, afscheid, uitvaart, uitvaartmuziek, afscheidsceremonie, Benjamin Kuijpers

‘Laat muziek bij een afscheid passend waardevol en sprekend zijn. Het vertelt meer dan woorden!’

Benjamin Kuijpers

De deskundigheid die ik bij Benjamin ervaar, is fijn. Deze muzikant weet waarover hij praat. “Niet alleen de muziek zelf moet goed voorbereid zijn, maar ook de sfeer en setting. Het verkrijgen van de juiste achtergrondinformatie is dan ook veel waard. Vieren we iemands leven, of is het verdriet onmeetbaar? In beide gevallen is het belangrijk om er met elkaar op in te spelen.”

“Als een kind sterft, zijn er nauwelijks woorden die kunnen omvatten hoe groot het gemis is,” antwoordt Benjamin als ik naar een voorbeeld vraag. “De vader van een 10-jarige zoon gaf aan dat zijn jongen graag luisterde naar ‘Thin Lizzy’. Samen met een gitarist hebben we de jaren ‘80 rock omgezet naar een akoestische ballade waarbij de song goed herkenbaar bleef. Op de alt-saxofoon heb ik het nummer gespeeld en, als enige in een kerk vol mensen zonder woorden, mocht ik met de sax vertellen hoe heftig de situatie was. Na het nummer ging er een zucht van opluchting door de kerk.”

Benjamin Kuipers

Benjamin Kuipers | 06 4439 0547 | www.bnkmusic.nl