Boukje Canaan Fotografie

19/04/2016 Mark van Leeuwen Boukje Canaan

Differend, afscheid, uitvaart, Afscheidsmomenten, Boukje Canaan, Rouwreportage, Afscheidsfotografie, uitvaartfotografie

“Een overlijden kan meer dan gemis en verdriet opleveren.” Dat is de ervaring van Boukje Canaan. De dood van haar moeder vormde voor haar dé inspiratiebron om tot afscheidsfotografie te komen. “Door mij te laten ervaren hoe belangrijk het is om de liefde aan de hand van foto’s vast te kunnen houden, heeft ze me een geschenk gegeven.”

Volgens Boukje zijn er nog veel misvattingen over het thema afscheid. “Er zijn genoeg mensen die denken dat ze een overledene moeten loslaten en dat rouwen gelijk staat aan alleen maar verdriet hebben. Dat idee is achterhaald. Rouwen is ook opnieuw ontdekken hoe je zonder een geliefd persoon verder kunt, terwijl die nog in je hart en hoofd zit. Maar hoe hou je opnieuw vast? Foto’s, in welke vorm dan ook, kunnen daarbij helpen.”

Differend, afscheid, uitvaart, Afscheidsmomenten, Boukje Canaan, Rouwreportage, Afscheidsfotografie, uitvaartfotografie

‘De herinnering blijft, net als de liefde’

Boukje Canaan

Als we naar de gouden tip vragen, gaat Boukje los. “Laat het afscheid in ieder geval op een juiste manier vastleggen! Je kan de foto’s met anderen delen, of juist niet. Voor de één werkt het als een manier om makkelijk te kunnen praten, voor een ander is het een middel om te kunnen huilen. Mensen die er niet bij konden zijn, kunnen toch de sfeer ervaren. Kleine kinderen kunnen later zien dat ze er werkelijk bij waren. En soms is het al een troost dat je weet dat er foto’s zijn.

Ieder afscheid is uniek en kent momenten die mooi of bijzonder zijn. Mijn meest indrukwekkende reportage was die van het vlinderkindje Eefje. Het was in januari en er lag net een vers pak sneeuw. Mijn gelukkige inval was om met het mandje en al naar buiten te gaan en het meisje in de sneeuw te fotograferen. Het resulteerde in zeldzaam prachtige, verstilde beelden.”

Boukje Canaan Fotografie

Boukje Canaan | 06 2702 8281 | www.afscheidsfotograaf.nl