Crebas Fotografie

02/10/2016 Mark van Leeuwen Nina Crebas

Differend, afscheid, uitvaart, uitvaartfotografie, Nina Crebas

Bruiloft, zwangerschap, familie én afscheid. Het zijn de vier thema’s in het werk van fotografe Nina Crebas. Ook al staan ze los van elkaar, steeds vaker blijken ze in elkaar verweven te worden. Zo werd Nina na een familyshoot, waarbij één persoon ongeneeslijk ziek was, gevraagd om de uitvaart te fotograferen. Niet veel later kwam daar weer een serie zwangerschapsfoto’s uit voort…

Het vastleggen van levensmomenten past bij de stijl van Nina. “Als fotografe stel ik me eigenlijk vrij open op. Ik ga ergens heen en laat wat er op me afkomt ook echt op me afkomen. En dan probeer ik het moment in beeld te vangen. Beleving en ervaring zijn voor mij belangrijk. Ik probeer altijd wel te ‘levelen’ met mensen.”

Afwezigheid

Haarzelf aanpassen, aan de familie, aan de genodigden, aan de sfeer, is een punt waar Nina tijdens fotografie extra oplet. Ondanks dat haar aanwezigheid meer als afwezigheid voelt, is ze wel in staat om de momenten te ‘pakken’. Ze ziet het als haar uitdaging om wisselende emoties en doordachte details op een fraaie en ingetogen wijze vast te leggen.

Dat het thema afscheid op de site van Nina specifiek vermeld wordt, roept in de omgeving wel regelmatig vragen op. Zo van: ‘Afscheidsfotografie? Maak je foto’s van een uitvaart? Waarom zou je daar nou toch foto’s van willen?’

“Gelukkig komt het steeds minder vaak hoor,” vertelt Nina terwijl ze de reportage van Elly laat zien, “maar de vragen zijn er nog wel. Mijn antwoord is eigenlijk heel simpel: Ja! Ik maak foto’s van een uitvaart. Of van iemand die in zijn allerlaatste levensfase is beland. Omdat een afscheid, net als andere emotioneel beladen momenten in je leven, in een waas aan je voorbij trekt.

Differend, afscheid, uitvaart, Nina Crebas, afscheidsfotografie, herinneringsboek

‘Er is verdriet omdat er liefde is. En die liefde leg ik vast’

Nina Crebas

Ik doe het ook omdat we tegenwoordig op geheel eigen wijze afscheid kunnen nemen van onze dierbaren. Het is mogelijk om veel aandacht besteden aan details, om het afscheid zo waardig en mooi mogelijk te maken. Al die kleine dingen, al die tekenen van liefde en affectie, die ga je ooit vergeten. Dan is het heel fijn, als je het nog even terug kan halen.”

Slikken

Nina geeft toe dat een afscheid soms wel even slikken is. “Natuurlijk is het verdrietig. Maar er is verdriet, omdat er liefde is. En die liefde leg ik vast. Of het nu een schaterlachende tante aan de koffietafel is, bellenblazend kind of een troostende hand. Al die dingen zijn belangrijk om gezien en onthouden te worden. En ik doe het met liefde.”

Crebas Fotografie

Breukelsestraat 136 5281 HG Boxtel | info@crebasfotografie.nl | 06 4712 97 59