Day in the Life

19/10/2016 Mark van Leeuwen Marieke Zwartscholten

Differend, afscheid, uitvaart, Day in the Life, Marieke Zwartscholten, afscheidsfotografie

Foto’s van aandoenlijke momenten… Een meisje dat vrolijk door de kamer danst. Het jongetje dat iets te enthousiast zijn zusje op de grond gooit. Ouders die samen koken. De ernstige zieke Teun, die tijdens een infuusbehandeling met zijn autootjes speelt.

Het is Marieke Zwartscholten die ze gemaakt heeft. Met Day in the Life brengt ze gezinnen op journalistieke wijze in beeld. Zonder poseerwerk, gewoon zoals het is. Zo legt ze de essentie vast. Ondanks dat ze vooral het leven in en om het huis met de camera volgt, blijkt haar dienst ook bij het thema afscheid te passen. Haar foto’s vormen dan later een waardevolle herinnering.

Marieke, hoe kwam je op het idee?

“Dankzij Kirsten Lewis Bethmann, de grondlegger van Day in the Life, die ik via social media al wat langer volgde. Ikzelf richtte me voornamelijk op bruidsparen en op een dag ging ik naar Texas om daar dé workshop voor journalistieke trouwfotografie te volgen. Ik had enorm veel geluk, want ik kreeg uitgerekend Kirsten als mentor en toen ik van haar de opdracht kreeg om een gezin te fotograferen, ging ik meteen om. Het was zo mooi om te doen!

Na de workshop ben ik op dezelfde wijze gezinnen in Nederland gaan fotograferen. Gedurende een halve tot hele dag registreer ik gewoontes, rituelen, emoties, omgangsvormen en alles wat erbij hoort. Ik kom vooral bij mensen over de vloer die beseffen hoe waardevol dergelijke foto’s in de toekomst zullen zijn. Niet alleen vanwege het mooie plaatje, maar ook omdat ze er als compleet gezin op staan, wat verder bijna nooit gebeurt.”

Welke rol kan Day in the Life rondom afscheid spelen?

“Een hele waardevolle. Een paar jaar geleden heb ik Teun gefotografeerd, een lief en vrolijk jongetje dat ernstig ziek was. In eerste instantie deed ik dat met de bedoeling de ouders te helpen met het verwerken van het ziekbed, voor als hij weer beter zou zijn. En voor Teun zelf, als hij op latere leeftijd zou willen weten, hoe dat allemaal gegaan was.

Het liep anders, want een paar maanden later overleed Teun vrij plotseling. Zijn ouders zijn nog altijd dankbaar voor de foto’s, die ik tijdens twee bezoeken in het ziekenhuis maakte. Natuurlijk kijken ze daarmee terug op een verdrietige periode, waarin hij er niet meer uit zag als toen hij nog gezond was, maar ze kunnen ook zien hoeveel liefde er was en dat ze zelfs met elkaar gelachen hebben.”

Hoe ga je te werk? Wat verwacht je van gezinsleden?

“Het enige wat ik vraag, is dat ze net doen alsof ik er niet ben. Natuurlijk zullen we ook met elkaar praten en lust ik ook wat te eten en te drinken, maar verder is het juist de bedoeling dat een gezin zich normaal gedraagt. Er wordt dus niet in de camera gelachen. Negeren hoeft ook niet, zeker met kinderen speel ik af en toe lekker mee.

Differend, afscheid, uitvaart, Day in the Life, Marieke Zwartscholten, afscheidsfotografie

‘Het grootste compliment dat ik krijgen kan, is dat ik de essentie van het gezin perfect heb weten te vangen’

Marieke Zwartscholten

Tijdens de reportage is het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt. De gezinsleden doen wat ze altijd doen: boodschappen halen, luiers verschonen, spelletjes spelen, de krant lezen, koken, enzovoort. Ik ga dan op zoek naar betekenisvolle momenten en interacties. Veel mensen hebben trouwens de neiging om hun huis vooraf op te ruimen, maar het is jammer als je over dertig jaar de foto’s terug ziet en denkt: ‘O ja, dat was die ene keer dat mijn huis zo netjes was.’ De te fotograferen herinneringen moeten natuurlijk wel kloppen.”

De foto’s zijn prachtig. Wanneer ben jij tevreden?

“Als het resultaat een serie betekenisvolle momenten is, die de onderlinge relaties, karakters en setting laat zien. Nostalgie voor de toekomst, noem ik dat. Het liefst maak ik er een album van met de mooiste momenten van de dag. Het is zonde om de foto’s alleen maar op een usb-stick te zetten en er nooit meer wat mee te doen. Een album maakt de reportage helemaal af en zal vele generaties van hand tot hand gaan.”

Welke foto is jou het meest dierbaar?

“Ach, dat is moeilijk kiezen. Iedere Day in the Life sessie bevat bijzondere momenten. Soms zijn het hele kleine, die voor het gezin heel normaal zijn, maar waarin ze zichzelf helemaal terugzien.

Kijk maar eens naar deze foto. Hier zie je dat de middelste dochter van het gezin dansend bij de camera staat, rechts de moeder die de jongste dochter aan het troosten is en links de vader en oudste dochter die nog wat natafelen en naar de dans kijken. Prachtig toch?

Of deze foto, van een ander gezin, waarbij de zoon zijn judo-lessen wil oefenen en daarmee zijn zusje op het kleed smijt, gadegeslagen door zijn ouders, die natuurlijk meteen kwamen troosten. Of deze, van Teun. Hij was zo fijn aan het spelen. Dat ontroert me. Nog steeds. Het grootste compliment dat ik na zo’n sessie krijgen kan, is dat ik de essentie van het gezin perfect heb weten te vangen.”

Day in the Life

Marieke Zwartscholten | 06 4663 2908 | www.mariekezwartscholten.nl