Flora & Fauna

18/08/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Flora en Fauna, rouwwagen, Monica Zeegers, Mark Beerens

Twee personen, twee expertises, één blikvanger. Uitvaartondernemer Monica Zeegers en ontwerper Mark Beerens staken de koppen bij elkaar en deelden hun gedachten over een kleurrijke rouwwagen. Daarna gingen ze aan de slag. Mark liet zijn kunstenaarshart spreken, Monica ontfermde zich over de auto. Flora & Fauna is het resultaat.

“In de uitvaartbranche ben ik altijd al een rebel geweest. De tijd was rijp om weer eens een discussie op gang te brengen”, vertelt Monica, terwijl ze naar het terrein loopt waar de auto geparkeerd staat. “Waarom een donkere auto bij uitvaart? Zwart en sober zijn niet langer de uitingsvormen meer van rouw. Kijk maar naar bloemwerk, kleding, muziek en catering. Het leven komt meer en meer centraal te staan. Het mag gevierd worden!”

Oude meesters

Op de deur, in het midden van de wagen, valt mijn oog als eerste op de zwaan. Tussen alle bloemen in lijkt die zijn vleugels te spreiden. Monica: “Klopt. Over alle gebruikte symbolen is nagedacht. De zwaan is een krachtig totemdier dat staat voor gratie, zuiverheid, transformatie, kracht, liefde en trouw. En kijk, hier zie je nog meer vogels, en daar poezen. De spanning tussen hen symboliseert de samenhang van leven en dood.”

Wie de ontwerper en zijn bedrijf Beerenberg kent, ziet Mark Beerens’ fascinatie voor de werken van de oude meesters uit het Rijksmuseum terug. Veel kleur, veel details. De print van de weelderige bloemen op de motorkap is volgens Monica een knipoog naar de auto-bloemenslinger. “Voor bescherming en waardigheid is er de omringende kraag, die als een wolk aardse bloemen de hemel in stuurt.”

Differend, afscheid, uitvaart, Monica Zeegers

‘Je durft het aan, of niet’

Monica Zeegers

Op de vraag wat voor reacties ze op deze rouwwagen ontvangt, denkt Monica even na. “De één vindt hem prachtig, de ander foeilelijk. Je durft het aan, of niet. Toen de auto net klaar was, reed ik een uitvaart in hartje Nijmegen tijdens de Vierdaagse. Door de topdrukte en politiebegeleiding trokken we zeer veel bekijks en was het niet eenvoudig om de enorme grijns op m’n gezicht in toom te houden. Per slot van rekening vervoerde ik op dat moment wel een overledene. Maar oh, wat was ik trots.”

Tweetvogeltjes

Ik deel haar enthousiasme over Flora & Fauna auto volledig, maar vraag Monica nog wel naar afbeeldingen die licht uit de toon vallen. “Omdat humor de sleutel is tot relativering, en ik de tijd van het verleden naar het heden wil overbruggen, zijn er twee tweetvogeltjes aan het geheel toegevoegd. Let op het detail. De veranderde vliegrichting van één van beiden, waardoor er contact ontstaat tussen die twee. En dat is waar het allemaal om draait; in contact komen en blijven met jezelf, en met elkaar, over de dood heen.”

Flora & Fauna

Monica Zeegers | 024 645 02 59 | www.monicazeegers.nl