Grafkunst

12/08/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Dorette Giling, grafkunst, grafmonument, urn, keramiek

Ze zijn veelal kleurrijk en geïnspireerd door de natuur. Met hun bloem- en bladervormen vormen ze op een begraafplaats een levendige verschijning. De kans is dan ook klein dat je een grafmonument van Dorette Giling ongezien voorbij loopt.

“Van grafkunst hoef je niet blij te worden,” vertelt Dorette, “maar ik vind het wel belangrijk dat het monument een plek creëert waar je graag naartoe gaat. Dat is wat waard. Je voelt je er dan prettig en vindt er de rust om de overledene te herinneren en te gedenken. Daar gaat het in mijn werk om.”

De beeldend kunstenaar kiest vaak voor glas of keramiek. Dorette: “Op beton verwerkt zijn deze materialen voor buiten geschikt en hebben ze een frisse, sprankelende uitstraling. Sowieso wil ik graag een beeldtaal creëren die door al mijn werk loopt. Of het nu een grafmonument, barokke vaas, mozaïeken vloer of fontein is, het komt allemaal uit dezelfde passie voort. De passie en drang om de wereld mooier te maken.”

Differend, afscheid, uitvaart, Dorette Giling, grafkunst, grafmonument, urn, keramiek

‘Mijn kunst is meer dan versiering. Het voegt iets toe’

Dorette Giling

Ook de urnen vormen een belangrijk onderdeel van Dorette’s grafkunst. Ze spreekt er enthousiast over. “Ik maak ze van keramiek. Een fantastisch materiaal waarmee ik mijn voorliefde voor natuurlijke vormen goed uiten kan. Het kneden en bouwen is daarbij mijn tweede natuur. Glazuren en stoken heeft iets aards en past goed bij het beeld dat ik voor ogen heb.

Voordat Dorette in haar atelier aan de slag gaat, heeft ze een gesprek met de nabestaande. Daarin probeert ze zich een beeld van de overleden persoon te vormen en vast te stellen wat bij hem of haar past.

“Deze gesprekken lopen doorgaans heel soepel. In het ontwerp verwerk ik vervolgens symbolen die verwijzen naar de overledene. Dat kan van alles zijn. Een lievelingskleur, dier of dichtregel bijvoorbeeld, maar ook de uitbundigheid van iemands karakter, of juist de introverte kant. Die kan ik heel goed in kleur en vorm vertalen.”

Grafkunst

Dorette Giling |06 2248 8056 | Bijzondere grafmonumenten