Grand Hotel Karel V

16/06/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, afscheidslocatie, Karel V

Dat het monumentale gebouw op heilige grond staat, werd bij toeval ontdekt. In de Utrechtse binnenstad werd er al lang naar gezocht, maar pas tijdens de bouw van de Romeinse Vleugel stuitte men op het ‘Quies Romanum’, oftewel het veld voor eeuwige rust. Opmerkelijk. Een Romeins grafveld in je tuin. Zou dat de reden voor Grand Hotel Karel V zijn om haar deuren ook voor afscheid te openen?

“Dat zou je bijna denken,” antwoordt hoteldirecteur Toon Naber, “maar nee, het thema rust, of tot rust komen, zit in het DNA van ons pand. Onze historie begint in 1348 met de bouw van een klooster voor de Ridderlijke Duitse Orde en eeuwen later besloot Koning Willem I hier een militair hospitaal te stichten. Als hotel geven we vandaag de dag onze gasten de mogelijkheid om te ontspannen, rustig te genieten en met elkaar samen te komen.”

De hoogwaardige gastronomie, die in de nieuwe identiteit van ‘Karel 5 – Gastro – Bistro – Events’ verpakt zit, ervaren we bij Chef de Cuisine Vito Reekers. Na een gepassioneerd verhaal over de bereidingswijze krijgen we fraai gestylde gerechtjes aangereikt, die stuk voor stuk fantastisch smaken. Normaal tref je ze op de menukaart, maar uit de toelichting blijkt dat ze ook tijdens een condoleance of familiediner geserveerd worden.

Differend, afscheid, uitvaart, Toon Naber

‘Wij begrijpen dat een afscheid een aangelegenheid is welke een diversiteit aan emoties met zich meebrengt’

Toon Naber

“Wij zijn van mening dat het leven draait om het maken van herinneringen”, vertelt Toon, terwijl we ons opmaken voor een tour langs dertien zalen. “Vandaar onze pay-off: ‘Monumentaal verblijven, culinair genieten’. Bij ons staat de gast centraal en wij doen alles wat in onze mogelijkheid ligt om wensen te verwezenlijken.”

In de binnentuin aangekomen ervaren we de stilte, ondanks het hart-van-de-stad-gevoel. Toon: “Wij begrijpen dat een afscheid een aangelegenheid is welke een diversiteit aan emoties met zich meebrengt; van groot verlies tot emoties van geluk, dankzij steun van familie en vrienden. Wij zorgen ervoor dat alle aanwezigen de rust krijgen die zij nodig hebben.”