Hart van Hout

04/03/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Hart van Hout, Arnaldo Lopez, grafkist

Voor zijn overleden kindje Silvan besloot Arnaldo Lopez zelf een kistje te maken. Uit een massieve boomstronk toverde hij een prachtig ‘hart van hout’. Al snel besefte hij dat hij ook andere ouders troost zou kunnen bieden met zo’n kistje. Inmiddels is hij vader van een gezonde zoon en maakt hij ook voor andere kindjes een hart van hout.

“In juni 2007 leek alles op de rit”, vertelt Arnaldo. “Ons werk liep goed, we hadden een huis en waren in verwachting van ons eerste kindje. Tijdens de vakantie ging het echter helemaal mis. We voelden ons kindje niet meer en met een ongerust gevoel snelden we naar een verloskundige, die het hartje niet meer hoorde… Onze wereld stortte op dat moment volledig in. Na enige dagen werd Silvan onze zoon levenloos geboren en was het gevoel dubbel. Je bent ouder geworden maar kunt niet zorgen.

Boomstronken

Onderweg naar een begraafplaats in de buurt, om te kijken of deze geschikt zou zijn, zag ik bij iemand in de tuin enorme boomstronken liggen. In een flits bedacht ik me dat ik daar misschien iets mee kon om een kistje voor Silvan te maken. Ik stopte en vroeg de vrouw in de tuin of ik één zo’n stronk mocht hebben. Ik legde haar uit waarvoor ik het hout hebben wilde en daarna mocht ik meenemen wat ik gebruiken kon.

Terug in het ziekenhuis werkte ik het idee verder uit en bedacht ik een hart uit het hout te maken. Nadat ons zoontje thuis kwam, ben ik direct aan de slag gegaan. Ik kocht gereedschap en toverde de boomstronk in één dag om tot een ‘hartenkistje’. Als verrassing zat hier een prachtige tekening in, gemaakt door een houtschimmel die ook wel ‘slaap’ wordt genoemd… Als iemand mij nu zou vragen net zo’n hart in één dag te maken, zou ik het niet aan durven, maar op dat moment ‘wist’ ik dat het zou lukken!

Differend, afscheid, uitvaart, Hart van Hout, Arnaldo Lopez, grafkist

‘Ik maak de harten met de hand, met veel liefde, toewijding en respect’

Arnaldo Lopez

Het zelf maken van een kistje voor Silvan, en uiteindelijk ook alles voor z’n grafje, hielp enorm bij het verwerkingsproces. Tegelijkertijd besefte ik me ook dat lang niet iedereen in staat om zelf een kistje te maken. Ik voelde dat ik er ‘iets’ mee moest gaan doen.

Nu we enige jaren verder zijn en ik vader van een gezonde zoon ben, kan ik dat. Ik maak de harten niet meer uit een boomstronk, maar van gelaagd hout. Dit is betrouwbaarder, aangezien boomhout altijd werkt, waardoor het kistje op een gegeven moment niet meer goed sluit. Daarbij ontstaat er door de vele lagen hout een ringenpatroon, waardoor het net jaarringen lijken en de rondingen van het hart mooi zichtbaar worden.

Symbool van liefde

Ik maak de harten allemaal met de hand, met veel liefde, toewijding en respect. Anders dan bij mandjes of standaard kistjes is de vorm alleen al symbool van liefde voor het kindje. De kistjes nodigen uit ze vast te houden en te strelen. De binnenkant is zacht bekleed met ongebleekt katoen.

Het kussentje is gevuld met gekaarde wol en de dekentjes zijn er in diverse kleuren en designs katoen met molton, gemaakt door mijn moeder. Op elk dekentje is een zelf ontworpen applicatie aangebracht, voor jongetjes een kroontje of sterretje en voor meisjes een bloem of een vlindertje. De ronde vormen van het kistje doen denken aan de baarmoeder, zo kan het kindje in foetus houding in het kistje liggen en krijg je veel meer het idee van geborgenheid dan bij een standaard grafkist.

Elk hart is voor mij bijzonder en ik weet dat dat voor de ouders van een overleden kindje ook zo is. Ik hoop met m’n harten te vroeg overleden kindjes een zacht, liefdevol en waardig afscheid te geven en de ouders een klein beetje troost te bieden.”

Hart van Hout

Arnaldo Lopez | 06 4148 6094 | www.hartvanhout.nl