Hemel-Bed

29/03/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, grafkist, uitvaartkist, Hemel-Bed, Madelon Revermann

Zelf had ze er nog nooit over nagedacht. Het was haar moeder die vroeg: ‘Wil je mijn uitvaartkist ontwerpen?’ Ondanks de eer schoof Madelon Revermann de vraag voor zich uit. Uit angst voor de dood en in de hoop dat het moment nog wel een tijd op zich zou laten wachten. Toen de urgentie echt ontstond, ging ze aan de slag.

“Ik wilde een eerbetoon maken”, vertelt Madelon. “Ik dacht aan een beschermende, zachte vorm. Aan een soort bed. De materialen moesten sowieso ecologisch en fairtrade zijn, in lijn met mijn respect voor mens en natuur. Daarnaast moest het er vriendelijk uitzien en een liefdevolle sfeer uitstralen. Dat zie je terug aan de rondingen van 12 segmenten aan hoofd- en voeteneinde. Die ontstonden als vanzelf.”

Inmiddels is Madelon een aantal jaren verder en is haar Hemel-Bed niet alleen een afscheidsproduct, maar ook een sociale onderneming. Het benodigde populierenhout komt vanuit Slowakije in 28 onderdelen naar Nederland, waarna mensen van de sociale werkvoorziening het bed met 72 houtverbindingen assembleren. Daarna wordt er zorgvuldig geschuurd, zodat het bed aaibaar aanvoelt.

Differend, afscheid, uitvaart, grafkist, uitvaartkist, Hemel-Bed, Madelon Revermann

‘Zachtheid voor de dode is ook zachtheid voor de levenden’

Madelon Revermann

Madelon benadrukt de zachte kant van haar product. “Een Hemel-Bed is een eerbetoon aan het leven, aan het lichaam en aan de ziel. Zachtheid voor de dode is ook zachtheid voor de levenden. Het bed is voorzien van een matras, kussen en dekbed. De bekleding is van biologische satijnkatoen en wordt met schone kapok gevuld.”

Het Hemel-Bed is er in zes basismaten, maar kan ook op maat worden gemaakt. Als sluiting biedt Madelon een lint dat bovenop het bed tot een strik wordt gevormd. Voor een wat meer stoere of sportieve uitstraling is er keperband, waarvan je een knoop of stropdas maken kan.

Madelon is onder de indruk als mensen van te voren willen kijken, voor henzelf of voor hun naaste. Er ontstaan vaak intieme gesprekken. Ook denkt ze nog regelmatig aan de dag dat het ontwerp net af was. “Ik liet het mijn moeder zien. Dat was een dierbaar moment. We waren allebei geraakt door de schoonheid en troost die van het Hemel-Bed uitgaat.”

Hemel-Bed

Madelon Revermann | 033 472 03 55 | www.hemel-bed.nl