Herinnering in glas

10/10/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Herinnering in Glas, Irma van Tilburg, gedenksieraden

Glas is doorzichtig. Je kan er doorheen kijken. In elk huis ervaar je dat. Ook kan het materiaal iets bewaren, of je iets waardevols tonen. Het is Irma van Tilburg die deze eigenschappen optimaal weet te combineren. In haar atelier smelt ze glas tot een stroperige massa en maakt ze kleurrijke gedenksieraden met een herinnering als inhoud.

“Op een dag stond er hier een meisje op de stoep”, vertelt Irma terwijl ze foto’s van haar werk erbij pakt. “Ze had prachtige stropdassen bij zich, die haar overleden vader vol trots gedragen had. Of ik daar iets mee kon? Kort daarna gingen we aan de slag. Zij koos zijn meest favoriete das en knipte er een stukje af. Ik ontwierp er een sieraad bij.”

Lampworking

Het vervaardigen van glaskralen, beter bekend als lampworking, is een ambacht dat uit Italië komt. Irma beheerst het vak en heeft er een eigen invulling aan gegeven. Gedurende het proces voegt ze een aandenken toe. Dat kan op twee manieren. Tussen twee lagen glas gesmolten, of in de holle ruimte van een glasbol. De inhoud is altijd persoonlijk. Denk aan crematie-as, een waardevol steentje, of, zoals bij de bedel voor het meisje, een stukje stropdas.

Differend, afscheid, uitvaart, Herinnering in Glas, Irma van Tilburg, gedenksieraden

‘De herinneringen worden decoratief verwerkt, maar zijn voor de buitenwereld niet meteen herkenbaar’

Irma van Tilburg

“Om het sieraad compleet te maken, kies ik voor hoogwaardige materialen zoals sterling zilver of veertien-karaats geelgoud”, vertelt Irma. “Deze blijven lang mooi en passen goed bij de uitstraling van het glas. De collectie probeer ik zo kleurrijk mogelijk te houden, daar de sieraden een positieve herinnering naar boven mogen brengen.”

Verdriet en blijdschap

Wanneer we de ontvangen bedankkaartjes lezen, ervaren we een mix van verdriet en blijdschap. Een constatering die Irma beaamt. Ze is zich ervan bewust dat haar sieraden het pijnlijke gevoel na een overlijden niet verminderen, maar weet uit ervaring wel dat ze op een prettige wijze aan de rouwverwerking bijdragen.

Irma: “Een goed voorbeeld is deze ring. Na het overlijden van haar echtgenoot wilde mevrouw zijn trouwring gaan dragen. Ze vroeg of ik de ring in een vrouwenring kon veranderen en een aandenken aan haar man kon toevoegen. Dat heb ik gedaan. Op de ring is een gouden cupje geplaatst, zodat de inscriptie met datum intact bleef, en het groenkleurig glasbolletje is met as gevuld. Toen ik de ring overhandigde, was mevrouw blij en geëmotioneerd tegelijk.

We kijken onze ogen uit. Naast de schoonheid van haar collectie spreekt het subtiele karakter ons aan. Irma straalt. “Elke ring, elke bedel, elke hanger is uniek. Ik ervaar het als grote eer om ze te mogen maken. De herinneringen worden decoratief verwerkt, maar zijn voor de buitenwereld niet meteen herkenbaar. De draagster bepaalt dus zelf of en wanneer ze het verhaal achter het sieraad vertelt.”

Herinnering in glas

Irma van Tilburg |06 1023 5866 | Herinnering in glas