Hilvaria Studio’s

07/03/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Hilvaria Studio's, afscheidslocatie, condoleance, familiediner

Bezinning en inspiratie. Vaste locatiewaarden in Hilvarenbeek. Daar waar beroemdheden als Genesis en Herman Brood eens de vibes tijdens hun muziekopnames beleefden, bieden de Hilvaria Studio’s nu een artistieke ambiance voor expositie, vergadering, ceremonie en condoleance.

Gastheer Christiaan Höhner is bekend met het thema afscheid. “Nadat een persoon is overleden, komt het regelmatig voor dat familie en vrienden elkaar pas aan het begin van de uitvaart zien. Het is dan fijn als er voor de begroeting voldoende tijd is. Wij ontvangen intimi in het Museumcafé. In deze huiselijke omgeving met sfeervolle open haard kan er in alle rust koffie en thee gedronken worden.”

Ik ontmoet Christiaans partner, Ellen van Zuylen. Ook zij heeft een jarenlange ervaring met het verzorgen van afscheidsbijeenkomsten. “Tijdens een gesprek hier aan tafel vragen we naar de wensen en doen we een voorstel hoe we deze het beste in kunnen vullen. We denken aan elk detail en beantwoorden graag speciale verzoeken. Een wandeling door de bossen bijvoorbeeld, een borrel op het terras, of het oplaten van ballonen bij het stalen gewelf.”

Christiaan toont het Ei, een grote ruimte met gewelfde wanden, die herinnert aan de tijd dat er fotoshoots in de studio’s plaatsvonden “Deze zaal wordt permanent gebruikt als expositieruimte en tijdens een afscheid vaak ingezet om de kist, kaarsen en persoonlijke dingen van de overledene te plaatsen. Heel intiem. En loop maar eens mee naar buiten. Als het mooi weer is, kan de overledene ook in het Paviljoen opgebaard worden.”

Differend, afscheid, uitvaart, Hilvaria Studio's, afscheidslocatie, condoleance, familiediner

‘Kunst en natuur kunnen helpen om veranderingen te duiden en te verwerken. Ook bij afscheid’

Christiaan Höhner & Ellen van Zuylen

Gefascineerd. Dat ben ik. Dankzij de verhalen en de kunstcollecties blijft de locatie verrassen. Ik sta stil in de Leuvenzaal en vergaap me aan de fraaie staalconstructie. Christiaan: “Soms komt het voor dat er zo veel belangstellenden 
zijn dat de capaciteit van deze zaal ontoereikend is. We betrekken de theaterzaal met tribune er dan bij, zodat de capaciteit verdubbeld wordt.”

Ellen benadrukt het belang van een waardig afscheid. “Voor elk gezelschap bieden we rust en ruimte om het zo persoonlijk mogelijk in te vullen. Net zoals in het verleden willen we een atmosfeer creëren die uitnodigt tot bezinning en inspiratie”.