Ibiza Flags

02/02/2017 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Ibiza Flags, Angelique Dirkse, uitvaartstyling

Hoe vaak ze in de Spaanse Balearen te vinden is, laat ze met een grote glimlach in het midden, maar tijdens mijn bezoek aan haar atelier is wel meteen duidelijk waar Angelique Dirkse graag komt. Haar liefde voor dat mooie eiland en haar kunst om iets bijzonders te maken, heeft ze in Ibiza Flags laten samenkomen.

“Pure materialen als bamboe en leer vormen de basis”, vertelt Angelique, terwijl ze een vlag uit de Aqua-collectie laat zien. “Ik vind het een feest om ze met weelderige stoffen te combineren. Bij deze koos ik voor de kleuren smaragd groen, turquoise en helder blauw. Ze doen me aan het water rondom Ibiza denken. En let op, zodra de vlaggen in de grond zijn verankerd en de stoffen in de wind gaan dansen, gebeurt er iets moois.”

Ik ervaar Ibiza Flags als stijlvolle eyecatchers. Afhankelijk van de locatie, gelegenheid en uitstraling zijn ze er in de juiste maat: S, M of XL. Je kunt ze ophangen met de lus, of, wat waarschijnlijk de meeste mensen doen, op een bamboestok plaatsen. Wie op details let, ziet bedels, een goudkleurige kraal en het handgemaakte kwastje van leer. Er is echt aandacht aan besteed.

Differend, afscheid, uitvaart, Ibiza Flags, Angelique Dirkse, uitvaartstyling

‘Als de stoffen zachtjes in de wind dansen, nemen ze je in gedachten mee naar verre oorden en vervlogen tijden’

Angelique Dirkse

“Ik vind het een uitdaging om de productiecirkel lokaal te houden en op een duurzame manier te produceren”, licht Angelique toe, terwijl de kleurige stoffen door onze handen glijden. “Maatschappelijk verantwoord dus. Daarnaast zijn de vlaggen ook praktisch in gebruik. Op minder fraaie dagen, of in de winter, berg je ze eenvoudig op. Dan blijven ze kleurig en kan je er seizoenen lang van genieten.”

Op foto’s toont Angelique haar vlaggen bij festivals, bruiloften en ceremonies. Prachtig om te zien, maar passen ze ook bij een afscheid? “Ja, dat denk ik wel”, antwoordt ze. “Ik kan me allerlei situaties voorstellen waarbij Ibiza Flags mooi zouden staan. Op een open plek in de natuur tijdens een ceremonie. Of bij elkaar in het gras. Rondom een graf. Bij de entree. Naast de kist. Tussen de mensen.”

Als ik de primeur van haar nieuwe collectie krijg, blijkt mijn gevoel van timing weer helemaal te kloppen. “Wat vind je van deze vlaggen?”, vraagt Angelique. “In zilver-, wit- en grijstinten. Het karakter ervan is meer ingetogen. Past naar mijn idee goed bij een afscheid. Als de stoffen zachtjes in de wind dansen, nemen ze je in gedachten mee naar verre oorden en vervlogen tijden.”

Ibiza Flags

Grote Melmweg 8 3764 AZ Soest | 06 5067 5711 | contact@ibizaflags.nl