Jouw biografie door Marja

17/10/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, levensverhaal, Marja Slinkert, biografie

Marja Slinkert is auteur. Ze schrijft verhalen. Geen fictie, geen fantasie, maar échte verhalen. Over echte mensen. Omdat elk eigen verhaal volgens Marja boeiend is en in een biografie kan worden vastgelegd. Of haar dienst ook bij het thema afscheid past, proberen we door middel van vijf vragen te weten te komen…

Voor wie schrijf jij verhalen?

“Voor iedereen die herinneringen wil nalaten. Dat kan zijn wanneer iemand weet dat zijn of haar leven eindigt, maar ook bij mensen op hoge leeftijd, die hun levensverhaal willen bewaren voor kinderen en kleinkinderen.

Het kan ook een terugblik zijn op een huwelijksleven, bijvoorbeeld wanneer mensen een jubileum-trouwjaar vieren. Of bij iemands pensionering, waar we kunnen terugkijken op de werkende jaren. In elk geval gaat het erom dat belevenissen, ervaringen, verhalen, die in een bepaalde levensperiode zijn opgedaan, niet verloren gaan.

Het mooie van mijn dienst vind ik dat het meestal niet de ouderen zelf zijn, die mij vragen, maar hun kinderen. Zij willen graag het leven van hun ouders in kaart brengen.”

Hoe kwam je op het idee?

“Het gezin waarin mijn moeder is opgegroeid, wilde hun jeugdherinneringen beschreven hebben. Het is een hechte familie en het leek mij een koud kunstje. Bij het opnemen van hun verhalen realiseerde ik me echter dat ik zoveel nieuws hoorde, dat ik mijn moeder, tantes en ooms helemaal niet zo goed kende als ik dacht.

Differend, afscheid, uitvaart, Marja Slinkert

‘Het gaat erom dat belevenissen, ervaringen, verhalen niet verloren gaan

Marja Slinkert

Dat opende mijn ogen. Je dénkt veel van iemand te weten, maar ís dat ook echt zo? In veel families en gezinnen circuleren verhalen, die iedereen uiteindelijk wel kent. Maar er is minstens zo veel níet benoemd. En dat geeft een heel andere, persoonlijker blik op een persoon.”

Welke rol kan een biografie rondom afscheid spelen?

“Wat ik heel belangrijk vind, is dat een biografie een document wordt waarin je specifieke zaken voor nabestaanden meegeven kan. Je visie op het leven, of het overdragen van levenslessen aan je nabestaanden. Maar ook, heel belangrijk: dat als nabestaanden nog vragen hebben, ze de antwoorden mogelijk kunnen terugvinden in het nagelaten document.”

Dat is een fijne gedachte… Op welke wijze ga je te werk?

“Ik heb een aantal gesprekken, meestal tussen de drie en vijf, met degene om wie het levensverhaal gaat. Na elk gesprek werk ik de tekst uit en leg dat aan betrokkene voor. We verzamelen foto’s of andere illustraties en bedenken een aansprekende titel. Van het geheel laat ik één of meerdere boekjes drukken.”

Kan je een voorbeeld geven?

“Ja. Dat van een heel jonge moeder, die wist dat ze zou komen te overlijden, met een heel jong gezin. We realiseerden ons dat de kinderen nooit zou weten wie of hoe hun moeder was.

We hebben haar jeugd beschreven, laten zien hoe zij en haar man op elkaar verliefd werden, wat voor toekomstverwachtingen ze hadden, hoe ze in het leven stond, wat ze haar man en kinderen toewenste. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk haar spreekstijl over te nemen, zodat haar gezin haar later in het boekje kan ‘horen’ vertellen.”

Jouw Biografie door Marja

Marja Slinkert | 06 4028 9056 | www.marjaslinkert.nl