Jouw Liedje

28/01/2017 Mark van Leeuwen Teis Albers, Graphik

Differend, afscheid, uitvaart, Jouw Liedje, Sanne Monster, Joyce van der Niet, afscheidsliedje

Ze omschrijven zichzelf als krachtig en oprecht. Als intiem en breekbaar. Als muzikanten die mensen proberen te raken en te verbinden met persoonlijke verhalen. Sanne Monster en Joyce van der Niet. Twee vakvrouwen die elkaar al langer kennen en met Jouw Liedje de handen ineen slaan.

In de studio hebben ze net het nummer ‘Keep On Dreaming’ ingezongen. Ik mocht meeluisteren en ben onder de indruk van het mooie en ingetogen liedje. Echt prachtig. De vraag is of zo’n muzikaal meesterwerkje ook bij een afscheid past?

Joyce glimlacht en neemt het woord. “Wij denken van wel. Persoonlijke liedjes kunnen troost, herkenning en blijdschap bieden. In het bijzonder bij een afscheid. Het kan soms moeilijk zijn om bij zo’n gelegenheid de juiste woorden te vinden, of om recht te doen aan iemands verhaal of persoonlijkheid. Vandaar Jouw Liedje. Door muziek kan die verbinding tot stand komen, kunnen herinneringen gedeeld worden en kan het leven van een dierbare gevierd worden.”

Herkenning

“Wij geloven in de verbindende kracht van muziek”, vervolgt Sanne. “In de herkenning, blijdschap en troost die muziek kan bieden. Als songwriter schrijf ik al heel lang mijn eigen liedjes, terwijl Joyce bij persoonlijke gelegenheden liedjes voor anderen bewerkt en schrijft. We kennen dus het effect ervan. En iedere keer dat we samen aan het werk waren, kregen we zo’n goede energie en werden er zulke leuke ideeën uitgewisseld, dat het niet lang duurde voordat het idee van Jouw Liedje was geboren.”

Aanpak

Ik kan me zo voorstellen dat het schrijven, componeren en opnemen van een persoonlijk nummer nogal wat vraagt. Hoe pakken jullie dat aan?

Sanne: “Allereerst hebben we telefonisch contact over de wensen. We vragen naar de muzieksmaak, of er een specifiek liedje is wat iemand in gedachten heeft, of dat er een wens is voor een geheel nieuw liedje. Vervolgens maken we een afspraak en komen we thuis langs, of op een locatie naar wens. We luisteren naar het verhaal van mensen en nemen dit mee als inbreng.

Differend, afscheid, uitvaart, Jouw Liedje, Sanne Monster, Joyce van der Niet, afscheidsliedje

‘Met Jouw Liedje worden mensen persoonlijk geraakt door tekst en melodie’

Sanne Monster & Joyce van der Niet

Joyce: “Vervolgens gaan we aan de slag met tekst en melodie. We spreken af wanneer de eerste versie van het liedje klaar is en sturen dan een soundbite toe. We zijn dan natuurlijk heel benieuwd naar de reactie. Als er positief wordt gereageerd, maken we het nummer hier in de studio af en bereiden we ons voor op het persoonlijke optreden. Als laatste stap spelen we het liedje live op locatie en sturen we een MP3-bestand na zodat mensen het liedje kunnen blijven luisteren en delen.

Dankbaar

Professioneel dus. Sanne, hoe zijn de eerste reacties op Jouw Liedje? “Ach, wij zijn natuurlijk net begonnen, maar de eerste ervaringen zijn heel positief! Mensen worden vooral persoonlijk geraakt door de tekst en melodie. Daarnaast zijn ze dankbaar dat ze een levendige herinnering bij zich kunnen dragen aan iemand of aan een bijzondere tijd.”

“Soms komen bijzondere momenten ook wel eens samen”, vult Joyce aan. “We hebben een liedje geschreven voor een echtpaar dat ging trouwen en dat in een eerder huwelijk beide partners had verloren. Tijdens de bruiloft wilden ze op een passende manier deze geliefden herinneren, maar tegelijkertijd ook vieren dat zij samen een nieuwe toekomst tegemoet gingen. Er zijn twee liedjes geschreven. Eén om bij de geliefden stil te staan en één om het toekomstige leven samen te vieren.”