Julie Blik Fotografie

23/05/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Julie Blik, rouwen, afscheidsceremonie, uitvaartfotografie

Als je haar referenties leest, ontstaat er een gevoel van bewondering… ‘Julie Blik is een prettige persoonlijkheid om mee te werken; Haar foto’s zijn veelzeggend; Haar beelden tonen de stiltes van bijzondere momenten; Met aandacht legt Julie vast waar geen woorden voor zijn; Sommige foto’s zijn als kunstwerken zo mooi’.

Ondanks alle lof over haar werk blijkt Julie een bescheiden fotografe te zijn. Wanneer ik naar het bijzondere in haar reportages vraag, antwoordt ze: “Mijn foto’s zijn op een bepaalde manier zacht, misschien een tikje ouderwets of old school. In ieder geval geen harde digitale fotografie. Ik gebruik geen flitslicht tijdens een uitvaart en meestal ook niet tijdens portretfotografie.”

De bescheidenheid van Julie uit zich ook in haar aanpak. “Het is vooral belangrijk dat ik onopvallend te werk ga en tijdens een uitvaart toch alle onderdelen vastleg. Ik draag gepaste kleding, ben integer en zorg dat ik van tevoren goed geïnformeerd ben over de familiewensen en omstandigheden. Ieder detail doet ertoe. Je kan niets als vanzelfsprekend nemen.”

Differend, afscheid, uitvaart, Julie Blik, rouwen, afscheidsceremonie, uitvaartfotografie

‘Het leven en het onontkoombare moment van afscheid boeien me al jaren’

Julie Blik

Bladerend door haar werk valt de foto van een knalroze auto op. “Die is gemaakt tijdens de meest aangrijpende uitvaart die ik het afgelopen jaar heb gefotografeerd,” licht Julie toe. “Het afscheid was van een klein meisje dat op 8-jarige leeftijd aan kanker is overleden. Haar ouders waren zo sterk, haar zusjes hielden een speech en traden samen met de vader op. De kathedraal zat bomvol met gezinnen. Alles was roze. Ik heb zelf ook een gezin, het was niet te bevatten. Ik was erg verdrietig en toch bleef mijn registrerende oog aan het werk en maakte ik een mooie serie voor de familie en nabestaanden.”

Julie Blik Fotografie

Julie Blik |06 1474 0603 | www.julieblik.nl