Karakterkisten

08/04/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, grafkist, karakterkist, Truus Venneman

Toeval of niet, de anekdotes passen bij het markante van haar product. Als maker van karakterkisten ziet Truus Venneman regelmatig bijzondere vormen van vervoer verschijnen. Laatst nog, een open sportauto, waarbij zoonlief de kist voor zijn moeder op de achterbank zette. Of de paardentrailer, met vers stro op de bodem. Maar ook het kinderopvangbusje, compleet met ballonnen, waar de bankjes nog moesten worden uitgehaald.

“Dat zijn wel momenten die bijblijven. Ze zijn hilarisch, maar tegelijkertijd ook vertederend”, vertelt Truus, na de vriendelijke ontvangst werkplaats. “Iedereen doet het op z’n eigen wijze, maar altijd met respect. Ik krijg weleens foto’s en briefjes van de familie, waaruit blijkt dat ik een belangrijk aandeel in het afscheidsproces heb gehad. Daar doe ik het voor. Ik wil graag dat mensen een kist krijgen die bij hen past.”

Je maakt de kisten van gebruikt steigerhout. Waarom?

“Ik werkte al langer met steigerhout voor meubels en de eerste kist van steigerhout zag ik op een foto van de begrafenis van Robert Long. Dat inspireerde me. Kort daarna overleed onverwacht een goede vriend. Hij was een stoer, sportief type en lag in een kist van gefineerd spaanplaat met wit satijn. Paste totaal niet bij hem.

Toen dacht ik: ‘ik had een kist voor hem moeten maken’, maar door de schrik had ik er te laat aan gedacht. De eerste kist die ik daarna van steigerhout maakte, was voor een sportieve, natuurminnende dorpsgenoot. Zo is het begonnen.”

Inmiddels heb je een complete collectie. Wat is typerend eraan?

“Elke karakterkist is een kist van gebruikt, echt hout in een rechthoekige vorm. De stijl is eenvoudig en sober, de bekleding is van ongebleekt katoen en het matras en kussentje zijn gevuld met stro of hooi. De deksel ligt erop en blijft los liggen. Dat voorkomt het gevoel van opgesloten zijn. De handvatten zijn van touw, of van handgemaakt ijzer door de smid.

Differend, afscheid, uitvaart, grafkist, karakterkist, Truus Venneman

‘Een kist moet passen bij hoe een mens geleefd heeft’

Truus Venneman

Ik maak trouwens ook kisten van sloophout. Dat proces is bewerkelijker, maar geeft wel meer keuze in houtsoorten. Dit is bijvoorbeeld een vrouwenkist met een whitewash. Nog steeds stoer en eenvoudig, maar door de witte waas toch iets zachter.

Verder kan je kiezen uit een kleurwash, kleuraccenten en schoolbordenverf. Ook heb ik wel eens een hele kist zwart gemaakt. Met toestemming van het crematorium overigens. En wat vinden jullie hiervan? Een brievenbus aan het voeteneind, voor de laatste post. Of liever een deksel met plantjes of mos erop? Kan allemaal.”

Ontmoet je wel eens mensen die een kist voor zichzelf uitzoeken?

“Ja. Dat is heel bijzonder, vooral door de verhalen die ik dan te horen krijg. Ze hebben nog een beperkte tijd te leven en willen graag hun wensen bespreken. Er zijn mensen die hun eigen stof meenemen en die graag in de kist verwerkt zien. Dat kan goed. Ik naai er een matrasje en kussen van en bekleed de zijkanten ermee. Een karakterkist wordt zo heel persoonlijk.”

Karakterkisten

Truus Venneman | 06 1880 0105   | www.karakterkisten.nl