Kasteel Woerden

10/12/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, ceremonie, condoleance, familiediner, Kasteel Woerden

“Als je hier de poort uitloopt, de brug overgaat en door die straat wandelt, kom je uit bij de Lutherse Kerk. Je treft dan een gebouw met monumentale status, net zoals Kasteel Woerden heeft. Logisch dat deze locaties samen aan de basis van een stijlvolle uitvaart staan.”

Gert-Jan Stok is directeur van Kasteel Woerden. Hij leidt me rond en toont fraaie zalen, verlichte gewelven, een klassieke binnenplaats, riant terras en sfeervol restaurant. Van buiten af oogt het gebouw als gesloten, maar niets is minder waar. Dit gebouw is open. Het is, zoals de website aangeeft: ‘Van en voor de bewoners van Woerden’.

“Helemaal waar”, beaamt Gert-Jan. “We bedienen mensen uit de stad, maar ook uit het Groene Hart. Was het kasteel in een ver verleden vooral toegankelijk voor koningen en regenten, tegenwoordig is het open voor iedereen. Onze gasten komen voor een lunch, diner, vergadering, seminar, bruiloft of afscheid.”

Dankzij de centrale, glazen lift voldoet het kasteel aan de eis van toegankelijkheid. Gert-Jan: “Zowel gasten als begeleiders kunnen zich eenvoudig verplaatsen. Ons team begeleidt de logistiek in goede banen. Voor directe familie en goede vrienden bieden we verscheidende kamers waarin ze zich kunnen terugtrekken. Voor een moment van rust of gezamenlijke lunch bijvoorbeeld.”

Differend, afscheid, uitvaart, Gert-Jan Stok

‘Wij staan garant voor een sfeervolle condoleance. Precies zoals de familie dat wenst’

Gert-Jan Stok

Terwijl ik me in de Ridderzaal aan het houten plafond vergaap, vertelt Gert-Jan dat een ceremonie met kist mogelijk is. “Die houden we in de Gewelven, heel intiem, maar meestal zien we een gezelschap pas na de plechtigheid. Wij staan dan garant voor een sfeervolle condoleance. Precies zoals de familie dat wenst.”