Memory Stone

02/08/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Memory Stone, Axel Enthoven, grafsteen, grafmonument

Een herinneringsteen als bekroning op zijn werk. Het kan natuurlijk, maar ik vermoed dat Memory Stone niet het laatste ontwerp in het oeuvre van Axel Enthoven zal zijn. De designer is al koninklijk onderscheiden voor successen als de Leolux Bora, Bova-bus, Brusselse tram en het Samsonite-koffertje Focus, en wie weet wordt hij in de toekomt wel geroemd voor het grafmonument met de looks van een zwerfkei.

Gezien mijn passie voor mooie producten ben ik benieuwd. Ik bel naar het hoofdkantoor in België en ga te rade bij Ina Brouwers.

Waar staat Memory Stone voor?

“Vernieuwing en puurheid. Het Belgische designmerk wil daarmee aangeven dat de manier waarop iemand in het leven staat niet bij het overlijden ophoudt. Een Memory Stone wordt op een graf of in het veld geplaatst. Ondanks dat de betonnen stenen strak en sober ogen, voelen ze door hun ovale vorm vertrouwd aan. Ik vind wel dat ze een soort van zen uitstralen.”

Voor wie zijn ze ontworpen?

“Voor iedereen die van moderne, tijdloze en eigenzinnige grafstenen houdt. We zien dat vooral natuurmensen zich aangetrokken voelen tot de organische vorm. Wie eraan voelt, apprecieert het gladde, betonnen oppervlak. Het is een materiaal dat mooi oud wordt en een patine krijgt.”

Patine?

“Ja, een laagje dat in de buitenlucht vanzelf ontstaat en het beton beschermt. Echt fraai. Net als de belettering trouwens. Die is door kunstgieterij Strassacker ontworpen en geeft de Memory Stone een nieuwe dimensie. Door de naam van de overledene erop te plaatsen, wordt de steen persoonlijk.”

Wat zegt de designer zelf over deze steen?

“Als je onze site bezoekt, lees je de visie van Axel Enthoven.

‘Geïnspireerd door de natuur en met respect ontworpen. Er is weinig vernieuwing qua materiaal en vorm als het om grafmonumenten gaat. Qua vorm lijkt de Memory Stone op een suikerboon, wat staat voor het begin van het leven. Maar hij doet ook denken aan een kei in een rivier, aan de natuur, aan de vergankelijkheid van ons bestaan. 

Differend, afscheid, uitvaart, Memory Stone, Axel Enthoven, grafsteen, grafmonument

‘Eenvoudig en puristisch qua vorm, als symbool van de verdiende

Axel Enthoven

Of het voor een ontwerper leuk is om een grafsteen te ontwerpen, weet ik nog niet; boeiend is het zeker en als je tot een rationele oplossing komt, is het des te beter. Als je het uiteindelijke ontwerp zo maakt dat het zelfreinigend en onderhoudsvriendelijk is. Als het eenvoudig en snel te plaatsen is. Als het solide en stabiel is. Als het eenvoudig en natuurlijk lijkt. Als het in alle omgevingen past en ook nog tijdloos is, ben je een stap verder.

Vanuit de emotionele zijde moet het een knipoog zijn naar diegene die je moet achterlaten. Eenvoudig en puristisch qua vorm, als symbool van de verdiende rust. Bescheiden maar aanwezig, iconisch zonder verwaandheid.’

“Mooi hè, zoals hij het vertelt. Hij heeft een prachtig product ontworpen. Wij zijn dan ook trots dat we Memory Stone mogen aanbieden.”

Welke uitvoeringen zijn er?

“Memory Stone is er als grafsteen én als urn. Ongeacht het formaat kan men kiezen uit de kleuren grijs, kiezelwit en antraciet. Als je naar onze showroom of een servicepoint in het land komt, laten we alle uitvoeringen zien.”

Is een Memory Stone ook thuis te plaatsen?

“Zeker. Volgens de ontwerper laat de ronde keivorm zich mooi in een tuin of begraafpark integreren. Door het gebruik van een simpele vorm, zoals een kruis of kei, gaat de aandacht naar de naam op het graf en niet naar het monument zelf. De kleine steen van de urn is als herdenkings- of kunstobject stijlvol, zeker met een persoonlijke belettering.”

Memory Stone

Veldkant 21 2550 Kontich België | +32 3 458 05 82 | info@memorystone.be