Mini als rouwauto

03/01/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, rouwauto, rouwvervoer

Als ‘gewone auto’ valt ie al op. De Mini Clubman. In een uitvoering als witte rouwauto wordt de auto echter nog markanter. Speciaal voor het afscheid van baby’s, peuters, kleuters en scholieren is deze kleine wagen voor een dag te huur.

De minirouwauto is onderdeel van uitvaartonderneming Mea Vota. Het team onder leiding van Chris Beekman had al langer de wens van een rouwauto voor kleintjes. “Als ik een kinderuitvaart begeleidde, viel de gebrekkige manier van vervoer me regelmatig op”, vertelt Chris. “Het kistje of mandje werd door een ouder op schoot genomen, of, en dat voelde hélemaal niet goed, in de achterbak van de auto geplaatst.”

Dankbaar

Dat kon anders vond Chris. “Het idee van de minirouwauto kwam al snel op, maar de realisatie bleek toch een stuk lastiger dan gedacht. Bij rouwvervoer komt namelijk veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan speciale stoffering, elektronica, bevestigingspunten, vlaggetjes en financiering. Ondanks dat de moed me af en toe wel in de schoenen zonk, is het dankzij de hulp van meedenkende partners uiteindelijk wel gelukt. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Differend, afscheid, uitvaart, rouwauto, Chris Beekman,

‘Helaas komen er kinderen te overlijden, dat is de realiteit. Bij het afscheid vindt men de minirouwauto dan een mooi alternatief’

Chris Beekman

Afhankelijk van de grootte van het kistje, en de keuze van wel of geen chauffeur, biedt de minirouwauto extra plaats aan 1 tot 4 personen. Het muzieksysteem kan verbonden worden met een Iphone, Ipad of usb-stick en de route van de uitvaart wordt van tevoren in het navigatiesysteem geprogrammeerd. Ten aanzien van bloemen adviseert Chris om kleine boeketten te kiezen. Dat past beter bij het kistje of mandje.

Chris geeft toe dat zijn gevoel bij zijn Mini wel dubbel is. “Aan de ene kant zou het natuurlijk prima zijn als de auto niet wordt verhuurd of langzaam verroest, omdat er geen uitvaarten van kleintjes zijn. Aan de andere kant weet ik dat de natuur niet zo in elkaar zit en kan ik inmiddels zeggen dat de minirouwauto van grote waarde is bij het afscheid van een baby of kind.”

Vreugdekreten

Terwijl we vol bewondering om de auto heen lopen, vertelt Chris: “Het gesprek over de eerste rit vergeet ik nooit meer. De plaatselijke uitvaartondernemer kon niets anders dan een zwarte, traditionele rouwauto leveren. Een oom van het overleden jongetje belde mij en vroeg voorzichtig of de Mini op korte termijn nog vrij was. Toen ik ja zei, klonken er vreugdekreten aan de andere kant van de lijn. Totaal tegen mijn verwachting in, ik verwachtte immers verdriet, reageerde men blij omdat er een goed alternatief was.

Die ene keer alleen al was het waard; alle inspanningen om het voor elkaar te krijgen. Vanaf toen mocht de minirouwauto eigenlijk al gaan verroesten.”

Mini als rouwauto

Chris Beekman | 020 695 55 30 | www.minirouwauto.nl