Miomind

13/02/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, urn, Miomind, Ank van Lieshout,

Ank van Lieshout heeft een fascinatie voor persoonlijk ontwerp. In haar creatieve carrière gaat ze steeds weer de uitdaging aan om van een standaard product iets unieks te maken. Ik ga bij haar op bezoek. Niet om over haar kledingdessins voor Afrikaanse culturen te praten, of over de prachtige interieurontwerpen, maar wel over haar urn die een verhaal vertelt: Miomind.

“Een urn is vaak een afstandelijk object in de woonkamer”, vertelt Ank terwijl ze in haar atelier voorgaat. “Niemand pakt een urn vast. Je kijkt van een afstandje naar een voorwerp dat weinig representatief is voor de overledene. Dat idee spreekt me niet aan. Dat wil ik graag doorbreken.”

Persoonlijk verhaal

Als ik een Miomind aangereikt krijg, blijkt die uit vier delen te bestaan. De urn zelf, 21 of 26 centimeter hoog, de deksel én een verborgen ornament en schaaltje. Schijnbaar vervult een Miomind meer functies dan alleen asbewaring. “Inderdaad”, beaamt Ank. “Het idee ontstond toen ik bij een familielid een urn zag staan met een rijtje foto’s en kaarsje ervoor. Alles viel toen op zijn plek. Waarom deze elementen niet samenvoegen en de urn een persoonlijk verhaal laten vertellen?”

Differend, afscheid, uitvaart, urn, Miomind, Ank van Lieshout,

‘Ik wens dat Miomind rust en vrolijkheid brengt’

Ank van Lieshout

Ank heeft een product ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar een herinnering aan een geliefd persoon. “Door de foto’s op de urn te bakken, wordt het een authentiek interieurstuk dat ook echt iets zegt over de persoon die overleden is. Je pakt het vast, draait het rond en vult het met as. Of, zoals bij een schatkist, met mooie herinneringen, speciale voorwerpen en persoonlijke berichtjes.”

Ik kijk bewonderend als Ank laat zien hoe een Miomind wordt geplaatst. Zo mooi, zo ingetogen. Het ornament in de vorm van een engel, teddybeer, vis, vogel of uil krijgt een plek op de rand van het schaaltje. Het waxinelichtje dat in het schaaltje ontstoken wordt, maakt de sfeervolle setting vervolgens compleet.

Emotioneel proces

Op de vraag hoe de eerste reacties zijn, begint Ank nog meer te stralen. “Fantastisch! Wat ik inmiddels ervaar en heel bijzonder vind, is dat Miomind veel meer dan een urn is. Het is een emotioneel proces wat je doormaakt tijdens je zoektocht naar de geschikte foto’s. Je selecteert beelden uit het leven van je overleden dierbare en ik breng ze samen tot een tijdlijn die het levensverhaal vertelt. Eenmaal afgebakken, is Miomind een prachtig mooi interieurstuk.”

Na het zien van de collectie ben ik net zo enthousiast als Ank. Het is haar weer gelukt: Miomind is echt een persoonlijk product.

Laatste vraag: ‘Wat zou ze er mee willen bereiken?’ Ank glimlacht en denkt even na voor ze antwoord geeft. “Zoals mijn vader zei: ‘Huil niet omdat ik er niet meer ben, maar glimlach omdat ik er was.’ Ik wens dat Miomind rust en vrolijkheid brengt. Een fijne herinnering aan de tijd die je samen had.”

Miomind

Ank van Lieshout | 06 3045  7672 | www.ontwerpstudio22.nl