Mirthe Bron

21/08/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Mirthe Bron, uitvaartmuziek, afscheidsceremonie

Mag je een afscheidsceremonie met een voorstelling vergelijken? Zo van: ‘het doek gaat open, de spots gaan aan’. Ik leg de vraag voor aan Mirthe Bron. Zij is volledig thuis in de wereld van dans, musical, jazz, kleinkunst, comedy en nederpop. In haar vak gaat het maar over één ding; Theater!

“Ja, ik denk dat er zeker raakvlakken zijn”, antwoordt Mirthe. “Bij beide gelegenheden speel ik voor publiek en zowel in een voorstelling als bij een afscheid moet muziek naar mijn idee vooral eerlijk zijn. Zelf ben ik een zangeres met een brede smaak. Ik zing net zo lief Nederlandstalige pop als Broadway als een Frans chanson. Ook kan ik geraakt worden door een Portugese Fado of Hongaars volksliedje.”

Je spreekt over eerlijk. Wanneer is een liedje bij een afscheid eerlijk?

“Als het een stuk is dat bij de persoon, de passie en de liefde past, of bij de drive die een persoon in zijn of haar leven had. Het nummer ‘Nature Boy’ bijvoorbeeld, een oude jazz standard, heb ik ooit gezongen met alleen contrabas en paste zo goed bij de eigenzinnigheid van de overledene. Maar ook een liedje dat een hart onder de riem steekt, dat wellicht een sprankje hoop geeft, of een glimlach op het gezicht tovert. ‘De Steen’ van Bram Vermeulen is zo’n lied; ‘Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten.’

Differend, afscheid, uitvaart, Mirthe Bron, afscheidsceremonie

‘Ik zing nummers die passen bij de persoon, passie en liefde’

Mirthe Bron

Bij het afscheid van mijn schoonvader heb ik een stuk gezongen uit het lied Eeuwig Leven van Stijn van der Loo. Het deel heb ik zelf uitgekozen en aan de familie voorgelegd. Het mooiste compliment dat ik kreeg, was dat de tekst zo goed paste bij de overledene, alsof hij het zelf geschreven.”

Mooi… Dat nummer zou ook goed in een theater passen. Hoe bereid jij je voor op een ceremonie?

“Ik vind het belangrijk om echt contact te maken, goed luisteren naar wat de wensen zijn. Als iemand een duidelijk beeld heeft bij de uitvaart, dan is dat mooi, maar als iemand het nog niet helemaal weet, denk ik graag mee. Een uitvaart moet gaan om de overledene en de mensen die achterblijven. Als ik daar een troostende bijdrage aan kan leveren, vind ik dat een grote eer.”

Mirthe Bron

Mirthe Bron | 06 2026 9453 | www.mirthebron.nl