Mooi Rouwen

17/10/2016

Differend, afscheid, uitvaart, Mark van Leeuwen, Mooi Rouwen, afscheidsceremonie, kerkdienst

Dat er overeenkomsten zijn tussen het vieren van een huwelijk en afscheid, blijkt wel uit het verhaal van Mark van Leeuwen. Met zijn dienst Mooi Trouwen bedient hij bruidsparen die een persoonlijke ceremonie wensen, met Mooi Rouwen richt hij zicht op personen die accepteren dat ze gaan overlijden en hun afscheid zelf willen vormgeven.

“In mijn werk is Verbinding & Beleving een belangrijk thema”, vertelt Mark. “Tijdens een ceremonie laat ik mensen vertellen wat ze voor elkaar betekenen. Dat is behoorlijk intiem en wordt gewaardeerd. Zowel bij een huwelijk als afscheid zie ik mensen volop stralen.”

Ook zelfbeschikking is een thema. De insteek van Mooi Rouwen is om mensen nog zoveel mogelijk aan het werk te zetten. “Het zelf organiseren van een afscheid is naar mijn idee een soort verwerkingsproces”, licht Mark toe. “Als de hoofdpersoon door ziekte of ouderdom het gevoel van controle over zijn leven kwijt raakt, kan het fijn om de touwtjes weer even in handen te hebben.”

Differend, afscheid, uitvaart, Mark van Leeuwen

‘Het eerste afscheid waar ik een rol in speelde, was dat van mijn vader. Het is ons destijds gelukt om zijn persoonlijkheid goed te verbeelden’

Mark van Leeuwen

Mark organiseert zowel een afscheidsceremonie als levensceremonie. De eerste wordt gehouden na het overlijden, de tweede ervoor. “Ongeacht de keuze, vraag ik de sprekers of ze hun speech aan de hoofdpersoon willen voorlezen. Dat kan tijdens een ceremonie op een stijlvolle locatie zijn, maar ook tijdens een bakkie of borrel thuis. Het is weliswaar even wennen, maar neem van mij aan dat het persoonlijk delen van gevoelens en momenten uiterst waardevol is.”

Mooi Rouwen

Mark van Leeuwen | 06 2040 3727 | www.mooirouwen.nl