OnceUponaTree

18/07/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, OnceUponaTree, Femke Hertsenberg, fotoboom

In het begin dacht ze: ‘Wie zit er nou op m’n bomen te wachten?’ Later, tijdens de marktintroductie, voelde ze zich kwetsbaar. ‘Mensen betalen voor iets, wat ik in mijn eentje heb bedacht.’ Nu kijkt Femke Hertsenberg op van de enthousiaste reacties die binnen stromen, vanuit uit de hele wereld, van wildvreemde mensen. Haar OnceUponaTree blijkt een succes.

Femke wacht me op bij de ingang van haar studio, waarin ze, naar eigen zeggen, het liefst elke dag ontwerpt en knutselt. Ze begint meteen te vertellen. “Ik wil een product verkopen met een goed verhaal. Dus met hand en ziel gemaakt, van duurzame materialen. Kom maar mee, dan laat ik je zien wat ik bedoel.”

Al snel sta ik voor een bonte verzameling bomen. Ongeacht formaat, kleur of materiaal, heeft elk exemplaar fotolijstjes in de vorm van bladeren. Femke is er vol over. “Eenmaal volgehangen met foto’s, plaatjes of gedichten vertelt elke boom zijn eigen verhaal. Het thema kan elke keer anders zijn. Je kan er een stamboom van maken, of een vriendenboom, geboorteboom, wensboom, maar ook een herinneringsboom, van een dierbaar persoon die is overleden.”

Symboliek

Ik laat verschillende bomen door mijn handen gaan, ben gefascineerd en vraag Femke hoe het idee ontstond. “Voor het ontwerp had ik in eerste instantie een stamboom in gedachten. Ik hou namelijk van de symboliek van bomen, ze verbeelden als het ware je roots, de verbinding, het groeien. Over de hele wereld worden bomen al eeuwenlang voor allerlei rituelen gebruikt.”

Differend, afscheid, uitvaart, OnceUponaTree, Femke Hertsenberg, fotoboom

‘Met deze boom maak je je eigen fotomonument’

Femke Hertsenberg

Wellicht dat OnceUponaTree het daarom ook goed doet als persoonlijk en symbolisch troostcadeau. Femke laat op haar website zien dat herinneringen aan een overleden persoon levend blijven en verder groeien in de boom. Er is plaats voor 28 foto’s van momenten of uitspraken van de persoon die wordt gemist.

“Veel mensen vinden het fijn om een speciale plek in huis te hebben”, licht Femke toe, “om even stil te staan bij het verlies van een geliefde. Met deze boom maak je je eigen fotomonument. Plaats er een kaarsje erbij en je hebt een huisaltaartje, anno nu.”

Parijs, Keulen en Tokio

Femke is zichtbaar trots als ze over het internationale succes van de bomen vertelt. “Na de onzekerheid aan het begin, staat je product op een dag in bladen, op blogs, in hele hippe winkels. En krijg je bestellingen uit Japan, Brazilië, Italië… Vervolgens staat OnceUponaTree op internationale beurzen in Parijs, Keulen en Tokio en begin je langzaam te beseffen, ‘hé best leuk wat ik heb bedacht en óók leuk, al die bestellingen’.

En wat ook bijzonder is, er komen steeds meer ideeën bij. Vaak van klanten. Laatst mailde een juf van een basisschool mij dat ze de boom bij het thema rouw had gebruikt. Alle kinderen mochten een foto van een overleden familielid of vriend in de boom doen. En elke ochtend vertelde een kind over deze speciale persoon. Een heel mooi idee!”

OnceUponatree

Femke Hertsenberg | 06 1402 8034 | www.onceuponatree.nl