Onora

18/05/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Onora, ecologisch grafkist, Marieke Havermans

Zo jong en nu al succesvol. Als je hun gewonnen awards op een rij ziet, krijg je het idee dat dit bedrijf al lange tijd meedraait. Maar nee, de werkelijkheid is anders. Het eerste product van start-up Onora, de ecologische grafkist, is zó innovatief en veelbelovend, dat het bij elke wedstrijd met de hoofdprijs aan de haal gaat.

“Nou, dat valt wel meer hoor”, reageert oprichter en ontwerper Marieke Havermans. “We hebben een aantal pitch awards gewonnen voor startende ondernemers. Daarnaast gingen de Marie Claire Starters Award en de MKB Export Award ook naar ons toe. En ja natuurlijk, daar we zijn blij mee, maar we zien de awards vooral als een erkenning van ons concept en van het harde werken in de afgelopen jaren.”

Biologisch afbreekbaar

Onora werkt volgens de filosofie: ‘from Cradle to Grave’. Dat houdt in dat al hun kisten geen vervuiling in de grond veroorzaken, of, na verbranding, in de lucht. Het geheim van het succes zit ‘m vooral in de materiaalkeuze. De kisten van Onora zijn namelijk volledig biologisch afbreekbaar dankzij het gebruik van organisch restafval.

Differend, afscheid, uitvaart, Onora, ecologisch grafkist, Marieke Havermans

‘Onze kist komt van de natuur en gaat weer naar de natuur’

Marieke Havermans

“Klopt”, beaamt Marieke. “Wij spreken hier zelf over duurzame biomassa. Tijdens de ontwikkelingsfase onderzochten we wat er te maken was uit bijproducten van de aardappel- en zaadverwerkende industrie. Voordeel van deze materialen is dat ze 100% afbreekbaar zijn, zonder afgifte van schadelijke stoffen. Het traject duurde lang, maar na veel denken, ontwerpen, testen, analyseren en blijven proberen is het ons uiteindelijk wel gelukt: de realisatie van een ecologische grafkist. We zijn er trots op. Wil je ‘m zien?”

Eromheen lopend, valt ons meteen de fraaie lijn op. Breed van boven, smal van onder. Daarnaast zorgen de afgeronde hoeken voor een vriendelijk karakter. Marieke licht de afwerking toe: “Biomassa heeft van zichzelf een andere uitstraling dan conventionele plastics. Onze kisten ogen mat en natuurlijk, door het gebruik van natuurlijke vezels en pigmenten. Het kleurenpalet bestaat uit diverse aardetinten, passend bij het concept van Onora. Het bijbehorende matras en kussen zijn van hennepvezels, het laken en de kussensloop van biologisch katoen.”

Hoe draag je deze kist?

We zijn enthousiast, zien deze kist vooral voor mensen die met respect voor de natuur afscheid willen nemen en verwachten dat Onora hiermee ook wel in het buitenland in de prijzen gaat vallen. Voor we gaan, hebben we nog wel een praktische vraag: ‘Hoe draag je deze kist?’ Marieke begint te lachen. “Dat is een goeie! Kijk, hier. Aan de onderzijde bevindt zich een draagrand. De traditionele handgreep is niet meer nodig. Zo besparen we in het gebruik van materialen. Heel duurzaam!”

Onora

Marieke Havermans |073 305 00 32| www.onora.eu