Paper objects

02/06/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Paper Objects, Imre van Buuren, condoleanceregister, herinneringsboek

Ze spreekt over papierfascinatie. Over papierpassie. Over het vak van ‘paper artist’ en over een fantastische papierwereld, waar ze helemaal in zit. Het mag duidelijk zijn van welk materiaal Imre van Buuren vol is. In haar studio vertelt ze over haar liefde voor papier en over haar tweede kindje, dat een inspiratiebron vormde voor Paper Objects.

“De fascinatie is vroeg in mijn leven begonnen. Sinds mijn studietijd aan de Haagse Kunstacademie heeft papier een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Hoe hoe dat komt? Wellicht door het uiterlijk, de fragiliteit, de mogelijkheden ervan, of het knisperende geluid dat papier maakt als het bewogen wordt. Wat het ook is, alles wat ik aan papier mooi vind, stop ik in Paper Objects. Het is wie ik ben, mijn vrije werk, zonder concessies te hoeven doen aan derden.”

Herinnering

Het idee om boeken te gaan maken, ontstond nadat het tweede kindje van Imre levenloos ter wereld kwam. “We zijn in die tijd overladen met bloemen van familie en vrienden. Ons huis leek wel een bloemenwinkel. Ik had heel sterk het gevoel dat ik er iets mee moest doen en begon de blaadjes van witte rozen af te halen en legde ze tussen zware boeken te drogen.

Van die blaadjes maakte ik papier voor mijn eerste boek; een herinnering aan mijn zoon. En ja, natuurlijk, het werken eraan was onderdeel van mijn rouwproces, maar buiten dat vond ik het erg leuk om te doen. Dat was het begin, er ontstond iets nieuws. Daarna ben ik nooit meer opgehouden.”

Vivre

Op de site van Paper Objects tref je haar collectie voor condoleance en herinnering. Stuk voor stuk unieke boeken, met Franse namen als Vivre, Mon Voyage, Réunir, Toujours Numéro Un en La Folie de l’Eté. De schoonheid straalt er vanaf, net als de liefde waarmee ze gemaakt zijn. Als je een boek openslaat, tref je pagina’s waarin vouwtechnieken zijn toegepast, waarop oude Indonesische textielstempels hun werk hebben gedaan, waarin textiel is verwerkt of waarbij meerdere papiersoorten en bloemenblaadjes zijn toegepast.

Kleine collages

Imre straalt als ze over het productieproces vertelt. “Elke keer als ik met mijn boeken bezig ben, staat voor mij de tijd stil. Het is voor mij een fantastische papierwereld, waar ik dan helemaal inzit. Bij ieder begin zoek ik naar nieuwe mogelijkheden en ontwerpen om pagina’s te maken zoals ik ze nog nooit gemaakt heb. Net als de voorstellingen op de dozen; dat zijn kleine collages met objecten uit de natuur, van papier of textiel.

Differend, afscheid, uitvaart, Paper Objects, Imre van Buuren, condoleanceregister, herinneringsboek

‘Door mijn boeken, en de tijd die mensen nemen om ze te vullen, zijn ze bewust bezig met afscheid’

Imre van Buuren

Daarom vind ik het fijn dat mensen voor hun overleden dierbare een doos uitkiezen die hen raakt. Vaak vertellen ze mij ook waarom ze net dat ene exemplaar wensen. Dat persoonlijke contact ontroert mij en geeft me tegelijk ook weer energie om door te gaan. Het is een prettige gedachte dat mijn boeken en dozen als aandenken op een mooi plekje in de woonkamer staan, of als ze tijdens een condoleance samen een fraai object vormen.”

Nieuw leven

Als geen ander kent Imre van Buuren het effect van haar papierkunst. “Door het nemen van afscheid word je je extra bewust van je eigen zijn. Je realiseert hoe snel het leven voorbijgaat en dat het belangrijk is dat je doet wat je het liefste doet, voordat het voorbij is.

Door mijn boeken, en de tijd die mensen nemen om ze te vullen, zijn ze bewust bezig met afscheid, de vergankelijkheid van het leven, van leven in het algemeen. Daarom kies ik voor natuurlijke materialen op de dozen, zoals veertjes en blaadjes. De natuur is eigenlijk continue bezig met afscheid te nemen, elk jaar rond. Maar ook met nieuw leven te geven.”

Paper Objects

Mail naar info@paperobjectsimre.nl