Paul Smithuis

02/05/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Con te Partiro, Paul Smithuis, ceremoniemuziek, uitvaartmuziek

Zonder dat hij het doorhad, werd fluitist Paul Smithuis al wat langer gevolgd. Op social media, door een liefhebber van lichte muziek, wiens leven plotsklaps eindigde. Dat de houten dwarsfluit vervolgens hét muziekinstrument bij de uitvaart moest zijn, werd Paul al snel duidelijk toen hij gebeld werd.

“Dat telefoontje kwam onverwacht en kan ik me nog goed herinneren”, vertelt Paul in zijn studio. “De buurvrouw en tevens goede vriendin van de overleden persoon vertelde wat er gebeurd was. Ik was geschokt natuurlijk, maar tegelijkertijd ook verrast door het feit dat hij zo’n groot fan was. Dat wist ik helemaal niet. Het voelde dan ook als een grote eer om gevraagd te worden en dit voor hem te mogen doen.

Carte blanche

Tijdens de voorbereiding verliep het contact rustig en goed. Daardoor konden we in relatief korte tijd iets moois organiseren. Voor wat betreft het repertoire kreeg ik carte blanche en was ik zelf verantwoordelijk. De songs die ik al lopend naar het graf zou spelen, moesten zich wel goed lenen om geheel akoestisch vertolkt te worden. Zonder versterker dus, alleen op de dwarsfluit.

Differend, afscheid, uitvaart, Con te Partiro, Paul Smithuis, ceremoniemuziek, uitvaartmuziek

‘Elke wens is persoonlijk. Af en toe speel ik werken die je niet zo snel bij een afscheid zou verwachten’

Paul Smithuis

Het afscheid vond plaats op de begraafplaats in Lelystad. Het was een zomerse dag met werkelijk prachtig weer. Ik schat dat er wel honderdvijftig mensen aanwezig waren. Tijdens de aankomst bij het graf heb ik een uitbundige en extravagante song gespeeld. Geheel in de stijl van de persoon, wat zichtbaar werd gewaardeerd. Net als het laatste lied trouwens, Con Te Partiro, dat je wellicht kent als Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli.

Indrukwekkend

Vanzelfsprekend was ik blij dat ik niet zelf door emoties overmand werd en dat de kwaliteit van mijn performance goed was. Aan de andere kant, dat mag je van een professional muzikant verwachten. Ik kijk er in ieder geval met een trots gevoel op terug. Tijdens de condoleance én op social media heb ik complimenten over de muzikale bijdrage mogen ontvangen. Volgens familie en vrienden zou de persoon zelf er volop van genoten hebben.”

Paul Smithuis

Paul Smithuis | 06 1448 5216 | www.paulsmithuis.com