Paula Leek

23/01/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Paula Leek, uitvaartmuziek, afsheidsceremonie

Genietend van haar muziek, zou je het niet een-twee-drie van haar verwachten. Naast de liefde voor piano en gitaar heeft Paula Leek een geweldige passie voor motoren. Ze rijdt er zelf mee weg, of is regelmatig op het circuit te vinden. Op een dag kwamen beide werelden samen… Voor één van haar beste vrienden, die op de motor verongelukte, speelde ze Sweet Goodbye van Krezip.

“Het voelde destijds als een eer”, vertelt Paula. “Kort voor de uitvaart vroegen zijn broertje en zusje of ik tijdens de ceremonie spelen wilde. Op dat moment overviel hun verzoek me, maar achteraf was ik blij dat ik iets voor hen betekenen kon. Sweet Goodbye is ook zo’n mooi nummer. Het gaat over het verliezen van dromen en vasthouden van liefde.”

Het optreden was een eye-opener. Voor zowel Paula zelf als de mensen in haar omgeving. Nadat ze vervolgens regelmatig werd gevraagd om een begrafenis muzikaal te begeleiden, koos Paula ervoor om zich meer op afscheid te richten. “De voorbereiding is daarbij heel belangrijk”, aldus Paula. “Ik wil mensen graag steunen. Ik kom persoonlijk bij ze op bezoek om kennis te maken en vertrouwen te creëren. We zoeken de muziek dan samen uit. Ook stuur ik regelmatig opnames zodat men vast een indruk krijgt van hoe mijn muziek klinkt.”

Differend, afscheid, uitvaart, Paula Leek, uitvaartmuziek, afsheidsceremonie

‘Op verzoek van één van mijn beste vriendinnen heb ik in de kerk twee liedjes gezongen die toepasselijk waren bij de manier waarop zij op haar moeder terug keek’

Paula Leek

Paula speelt voornamelijk pop-nummers en hier en daar wat jazz. Tijdens een afscheid begeleidt ze zichzelf op piano of gitaar en zingt dan meestal ballads. Of, indien gewenst, dance en rock. Het zijn in ieder geval altijd nummers waar overledene of nabestaanden een bijzondere herinnering aan hebben.

Als jonge, Conservatorium-geschoolde muzikante is Paula nog in de bloei van haar leven, maar ze heeft al wel een helder beeld over de invulling van afscheid: “Doe het zoals jij het voor ogen hebt. Bekijk alle mogelijke opties, samen met je naasten. Zorg dat je samen tot overeenstemming komt, en laat vooral je gevoel spreken.”

Paula Leek

Paula Leek | www.paulaleek.nl