Rite de Passage

17/06/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Rite de Passage, Jurianne Matter, afscheidsritueel

Als klein meisje wilde Jurianne Matter al uitvinder van mooie dingen zijn. Waarschijnlijk zit het in haar genen. Ze erfde de passie voor textiel, papier en dessins van haar moeder en oma en wordt nog steeds gelukkig van een Russisch snoeppapiertje, een rol kastpapier uit Tirol, of het pakpapier van een Frans boerenbrood. Tegenwoordig is ze ontwerper en stylist. De bootjes van Rite de Passage komen uit haar studio.

Van belangrijke gebeurtenissen in het leven maak ik graag een mooi en klein ritueel”, vertelt Jurianne. “Daarmee worden het ervaringen waar je altijd op terug kunt grijpen. Zo zijn de bootjes bedoeld voor mensen die willen herdenken, het leven willen vieren, of een belangrijk moment willen markeren.

Het idee van Rite de Passage kreeg ik als gevolg van persoonlijk verdriet. Eén van mijn oudste vriendinnen kwam samen met haar moeder om in de tsunami van 2004. Om haar een jaar later te herdenken, stonden we op de ochtend van de 26e december aan het riviertje bij ons huis in Frankrijk.

De avond ervoor hadden we bootjes gevouwen, versierd en beschreven. Het waren gewoon van die kleuterschool-bootjes, een idee van mijn jongste zoon. We lieten de bootjes te water en stonden stil te kijken hoe ze hun weg zochten en onze gedachten met zich meenamen op de stroom.

Differend, afscheid, uitvaart, Rite de Passage, Jurianne Matter, afscheidsritueel

‘Dit ritueel, de bootjes laten gaan op de stroom, biedt echt een troostrijke ervaring’

Jurianne Matter

Daarna merkte ik hoe dit ritueel mij goed had gedaan. Ik kon alle nare beelden die met haar dood verbonden waren loslaten en ruim baan geven aan haar leven en onze mooie herinneringen samen. Pas onlangs, heel wat producten en 10 jaar verder, is het me gelukt een scheepje te ontwerpen dat simpel van plat naar 3d te vouwen is, niet snel zinkt en ook nog een winddichte kajuit heeft voor een kaarsje.

Uiteraard kunnen de bootjes ingezet worden als gezamenlijk ritueel tijdens een uitvaart. Omdat de bootjes plat verpakt zijn en in een A4-enveloppe passen, is een setje ook een mooi troostcadeautje, bij wijze van condoléance kaart. Ik kan mij ook voorstellen dat je als bezoeker van een uitvaart een bootje mee naar huis krijgt, om daarmee op je eigen moment de overleden persoon te kunnen herdenken.

Ik zal je laten hoe het werkt. Vóór het vouwen kun je een tekst langs de reling schrijven. Een wens, gedachte, liefdesuiting of herinnering bijvoorbeeld. Na het vouwen plaats je een lichtje in de kajuit en is het bootje klaar om te varen. Het allermooist is het natuurlijk als de bootjes tegen de schemering te water gelaten worden.

Het is een intrigerend gezicht, zo’n vloot van verlichte minischeepjes op het donkere water, die de reis symboliseren die we nou eenmaal in het leven maken. Dit ritueel, de bootjes laten gaan op de stroom, biedt echt een troostrijke ervaring. De rite de passage wordt dan verankerd in je leven.”

Rite de Passage

Jurianne Matter | 06 2218 7890 | www.juriannematter.nl