Saga Studio

07/03/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Saga Studio, Claire van Heukelom, afscheidskaart, rouwkaart, bidprentje, uitnodiging, bedankkaart

Claire van Heukelom is illustrator. In haar saga studio maakt zij afscheidskaarten en troostkaarten. Op haar site lees ik dat ze zich laat inspireren door het leven en dat elke kaart van haar een wereld op zich is. Dat klinkt goed. Dat vraagt om meer. Ik voer haar adres vlakbij het Scheveningse strand in en ga er op uit.

Claire, leuk je te ontmoeten. Wat heb jij met saga?

“Dat is een woord uit IJsland, wat vrij vertaald neerkomt op het delen van een levensverhaal. Bij iedere kaart die ik maak, probeer ik een verhaal te vertellen. Over het leven om ons heen, of over het leven van iemand in het bijzonder. Ik vind het daarbij belangrijk dat het leven vooral gevierd wordt, door het mooie ervan in kleur en sfeer uit te beelden.

Voortbordurend daarop hebben alle collecties uit deze studio een IJslandse meisjesnaam. En ze hebben allemaal iets met de natuur te maken. Zo heet bijvoorbeeld mijn meest recente zeekaartencollectie Unnur, wat zoveel betekent als golf vanuit zee.”

Hoe kwam je op het idee van de kaartencollecties?

“Als illustrator ben je bij betaalde opdrachten vaak binnen afgepaste grenzen bezig. Daarom is het zo belangrijk om je werk te blijven ontwikkelen en eigen grenzen op te zoeken door vrij werk te maken. Dat proces duurt soms jaren en gaat vaak in gelijke pas met hoe je op dat moment in het leven staat.

Differend, afscheid, uitvaart, Saga Studio, Claire van Heukelom, afscheidskaart, rouwkaart, bidprentje, uitnodiging, bedankkaart

‘Subtiele herinneringen creëren, daar gaat het mij om’

Claire van Heukelom

Zo heb ik een aantal jaren geleden een serie fotocollages gemaakt met gebruik van oude foto’s, gevonden op rommelmarkten en uit eigen familiealbums. Het is zo gek dat als je zo’n foto vasthoudt, dat je je beseft dat dat iemands leven is geweest en nu is geëindigd in een schoenendoos op zolder. Zo’n foto is slechts een momentopname, maar het houdt me bezig wie die mensen dan waren, wat voor leven zij hadden, waar ze van hielden, of ze gelukkig waren?

In diezelfde periode had ik een aantal opdrachten die allemaal iets met rouwen te maken hadden: een persoonlijke rouwkaart, illustraties bij een aantal gedichten over afscheid en redactionele illustraties voor een artikel over bijzondere begrafenissen. Vanuit daar ben ik verder gaan werken en is er een kleine collectie ontstaan.”

Elke keer maak jij iets nieuws. Dat is knap. Wat inspireert jou?

“De wereld om mij heen, de natuur, de mensen en hun levensverhalen. Kleur is belangrijk voor mij. Rouwkaarten zijn vaak zo somber, ik probeer met kleur een sfeer te creëren, het mooie leven van een dierbare te vieren. En niet alleen de kaarten zelf zijn belangrijk, alles daaromheen ook. Bijpassende enveloppen bijvoorbeeld, voorzien van een mooie sluitzegel of handstempel. Meestal wordt er gebruik gemaakt van typische rouwenveloppen, je kent ze wel, wit met een zwart randje eromheen. Daar probeer ik vandaan te gaan, door een eigentijdse collectie neer te zetten.”

Als ik in je studio rondkijk, zie ik meerdere collecties. Welke passen er goed bij een afscheid?

“De troostkaarten in ieder geval. Die kun je sturen voor troost, voor medeleven, omdat je aan iemand denkt en even van je wil laten horen, of als lichtpuntje in een zware periode. Maar ook de afscheidskaarten natuurlijk. Die gaan allemaal over het leven om ons heen, met thema’s als zee, bos en dans van het leven.

Ik maak ook kaarten met portretten van de overledene. Vaak vind ik foto’s op een afscheidskaart erg confronterend en hard. Met mijn stijl probeer ik het te verzachten, door kleur en kleine elementen aan te brengen en door het persoonlijke levensverhaal te vertellen. Ik hoop daarmee dat men het kaartje bewaart of zelfs inlijst, als herinnering aan het mooie leven van een dierbare.”

Deze collectie hier bestaat uit een aantal elementen. Zijn die toevallig voor verschillende momenten bedoeld?

“Ja, dat klopt. Dat zijn kaarten die worden verstuurd om aan te kondigen dat er een uitvaart is. Als de begrafenis of crematie voorbij is, kun je de bijgesloten kaartjes meegeven aan familie en vrienden. Daarvoor maak ik bidprentjes of kleine kaartjes, die bijvoorbeeld op groeipaper zijn gedrukt. Je stopt ze in de grond en later groeien er vergeet-mij-nietjes uit. Mooi hè. Subtiele herinneringen creëren, daar gaat het mij om.”