Seigan

05/02/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Seigan, Peter van Lune, Japanse tuin, grafontwerp

Hij werkt met rotsen en stenen. Zijn inspiratie ontleent hij aan de natuurlijk vormen ervan en aan de eeuwenoude Oosterse tuintraditie. We maken kennis met Peter van Lune. De grafmonumenten die hij namens Seigan ontwerpt, beelden op een nieuwe wijze de symboliek van de Japanse tuin uit.

“Het idee om graven te gaan maken, ontstond toen ik aan een Franse rivier zat”, vertelt Peter, terwijl hij zijn werk laat zien. “Ik was gefascineerd door ik wat zag: imposante rotsen, glanzende stenen, de kloof waar het water door stroomde, een eilandengroep in de verte. Al langer maakte ik landschappen in miniatuurvorm, die bedoeld zijn om een glimp van de inspirerende uitwerking van het originele landschap uit te dragen, en op dat moment kwam het besef dat die gedachte ook bij een grafmonument zou passen.”

Eigen interpretatie

Ondanks dat de inspiratie dicht bij huis ontstond, staat de Oosterse tuintraditie in het werk van Peter centraal. “Klopt. Mijn composities zijn ontstaan na langdurige bestudering van vele Japanse tuinen en door te onderzoeken wat de ontwerpers door de eeuwen heen uit wilden beelden. Nu geef ik er een eigen interpretatie aan. Een rotscompositie moet voor mij de uitstraling hebben dat deze op een natuurlijke, schijnbaar toevallige wijze, tot stand is gekomen.

Differend, afscheid, uitvaart, Seigan, Peter van Lune, Japanse tuin, grafontwerp

‘Inspirerend in het maken van dit natuurlijke tafereel is de gedachte dat we een overledene teruggeven aan de natuur’

Peter van Lune

Men zegt wel eens dat een Japanse tuin niet moet worden bekeken, maar moet worden ervaren, of gevoeld. Alle elementen waar zij uit bestaat, zijn dan ook bedoeld om een gunstige werking te hebben op deze ervaring. Mijn hartenwens is om met een graf een plek te creëren die ten dienste staat van de ervaring als nabestaande. Een herkenbare plaats om te herinneren en herdenken. Voor een meditatief moment in stilte.”

Voordat hij gaat ontwerpen, wil Peter zich inleven in het leven van de overleden persoon. Eén of meerdere gesprekken met nabestaanden maken deel uit van dat proces. Om mensen vervolgens te laten zien in welke richting hij denkt, toont hij zijn thema-tuinen. Aan de Vijverrand bijvoorbeeld, het Berglandschap, het Waterbekken, of de Eilanden in Zee. Die dienen als uitgangspunt voor een nieuw ontwerp, waarin het persoonlijke en karakteristieke van de overledene als nieuw element wordt toegevoegd.

Eeuwigdurende onvergankelijkheid

Peter: “Ik streef naar een compositie die aansluit bij hoe de persoon herinnerd wilt worden, of hoe nabestaanden zich haar of hem willen herinneren. Inspirerend in het maken van dit natuurlijke tafereel is de gedachte dat we een overledene teruggeven aan de natuur, aan de oorsprong zeg maar. De landschappen die ik met rotsen en stenen maak, dragen een universele herkenning in zich, met een eeuwigdurende onvergankelijkheid die boven iedere vorm van religie uitstijgt.”

Seigan

Peter van Lune | 06 4139 8645 | www.seigan.nl