Sieraden ter herinnering

15/06/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Atelier NW, assierraad

“Ken je het verschil tussen standaard en speciaal? Bij de één maak je een keuze uit wat er in de collectie voorhanden is, bij de ander kan er van alles ontstaan. Wij beginnen met een staafje goud en luisteren naar een persoonlijk verhaal. Speciaal dus. Daarna ontwerpen we een sieraad dat duurzaam is en de herinnering aan de persoon in stand houdt.”

Aan het woord is Ruud van den Nieuwenhof. Met een glimlach opende hij de deur van Atelier NW. Samen met zijn partner, echtgenote en collega goudsmid Mirjam maakt hij sieraden op maat. Geen massa’s van hetzelfde, maar alles uniek. Al hun ringen, colliers en armbanden zijn naar eigen zeggen met passie ontworpen en volgens het traditionele vakmanschap geproduceerd.

Vrijer denken

‘Hoe komt een assieraad eigenlijk tot stand?’, vraag ik aan Ruud, nadat ik bij de werkbank een aantal edelstenen heb mogen bewonderen. “We vragen eerst naar de wensen en beginnen dan met tekenen”, antwoordt hij. “Het aardige is dat we in ieder denkbaar sieraad as kunnen verwerken. Je kunt dus vrijer denken, dan je van tevoren dacht. Wij zorgen er wel voor dat er ergens een ruimte ontstaat, waar de as op een passende manier in kan.”

Differend, afscheid, uitvaart, Atelier NW, assierraaad

‘Voor ons is het waardevol om mensen blij te maken met een sieraad dat een blijvende herinnering aan hun dierbaren biedt’

Ruud & Mirjam

Mirjam komt erbij staan en laat een trouwring zien. “We ontwerpen ook regelmatig op basis van een bestaand sieraad. Deze ring bijvoorbeeld, die bleef ‘over’. Daar kunnen we veel mee, zowel met als zonder asverwerking. Hoe bijzonder is het om van dit sieraad een hanger te maken, waarin de gravure nog steeds leesbaar is!”

“Bij een assieraad is de afsluiting natuurlijk heel belangrijk”, vervolgt Ruud. “De holle ruimte solderen we dicht met een plaatje goud, zodat het sieraad volledig egaal oogt en je er niks aan ziet. Daarna boren we een gaatje, waardoor we het as er in kunnen doen en vervolgens solderen we het weer keurig dicht. Op deze wijze blijft het as onder elke omstandigheid veilig in het sieraad bewaard.”

Emotioneel proces

Geen standaard, maar speciaal dus. “Inderdaad”, beaamt Mirjam. “Met zorg bedenken we iets samen. Vanzelfsprekend houden we daarbij rekening met budget en kijken we naar persoonlijke voorkeuren. Dat is een emotioneel proces en verloopt vaak met een lach en een traan. Op het moment dat het sieraad af is, is het geweldig om te ervaren dat we iets hebben kunnen betekenen aan de verwerking van een vervelende periode of gebeurtenis. Dat blijft bijzonder en went nooit.”

Sieraden ter herinnering

Ruud & Mirjam van den Nieuwenhof | 023 751 87 13 | www.ateliernw.nl