ss Rotterdam

16/12/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, ceremonie, condoleance, familiediner, ss Rotterdam

Zelf heeft ‘La Grande Dame’ haar reizen voltooid. Als cruiseschip en als vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer ze over wereldzeeën en deed ze grote havenplaatsen aan. Tegenwoordig ligt ze aan de kade, in ruste, maar nog steeds weet ze een ware reisbeleving te bieden. Welkom op het ss Rotterdam.

Aan het einde van de loopbrug, in de stijlvolle lobby, ontmoet ik Maike Winkels. Ze ziet me verwonderd rondkijken en glimlacht. “Onze pay-off luidt: The start of new memories. We bieden een unieke ervaring met een werelds uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam. Zal ik voorgaan naar het dek? Dan kan je het uitzicht zelf ervaren.”

Inderdaad, het uitzicht op de stad en haven is schitterend. Liefhebbers van schepen, reizen en water zullen zich hier zeker thuis voelen. Of wat te denken van zalen als Grand Ballroom, Queen’s Lounge en La Fontaine Room? Stuk voor stuk ervaar ik de authentieke sfeer en wellevendheid van de vijftiger jaren. Alsof ik net mijn koffers opgeborgen heb en de grote oversteek naar New York ga maken.

Het team van ss Rotterdam blijkt ervaren te zijn in de organisatie van evenementen. Maike: “Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ook bij afscheid. We denken vanuit de wens van overledene en nabestaanden. Tegelijkertijd bieden we een vaste accountmanager, die alles tot in detail met de familie en uitvaartbegeleider afstemt.”

Differend, afscheid, uitvaart, Maike Winkels

‘Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ook bij afscheid’

Maike Winkels

In de Sky Room vertelt Maike over een afscheid aan boord. “De rouwstoet reed de kade op en toeterde. Dat was mooi. De uitvaartdienst werd vervolgens in het Theatre gehouden. De zaal zat vol met circa 500 familieleden, vrienden, kennissen en collega’s, het podium was compleet gevuld met rouwboeketten, de kist stond fraai opgesteld en het scherm vertoonde prachtige foto’s. Heel indrukwekkend.”