Urn Atelier Vergouw

07/02/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, urn, asbestemming, urnatelier, Marieke Vergouw

In haar atelier tref ik een fraaie collectie keramische urnen. Het geheel is keurig uitgestald, het ene kunstwerkje is nog kleurrijker dan het andere, de schoonheid straalt er vanaf. Het gesprek met Marieke Vergouw begint over een lijst met vlinders aan de wand. Geen ronde vorm zoals je bij een urn verwachten mag. Hoort deze ook bij de collectie?

“Jazeker. En daar hoort een verhaal bij”, reageert Marieke. “Tijdens een expositie van mij, al wat langer geleden, kocht een echtpaar een klein keramisch vlindertje. Pas na aankoop zagen ze de mini-urnen met vlinder. Ik raakte met de mensen in gesprek en ze vertelden dat ze een dochter hadden verloren met de naam Vlinder.

Ik kreeg er kippenvel van. Ik vertelde over de asbestemming in lijst die voorzien is van een stel vlinders. Deze dus. Ze waren nieuwsgierig en maakten een afspraak. Na het bezoek heb ik een aangepaste versie mogen maken voor ‘hun Vlinder’. Dat vond plaats in een bijzondere periode. Twee weken voor de komst van hun kerngezonde zoon heeft hun dochter een mooie laatste rustplaats gekregen.”

Geborgenheid in kunst

Ik val stil en bekijk de lijst aandachtig. Ja, dit past echt bij een uniek afscheid. Je overleden geliefde kan zo op een speciale wijze dicht bij je zijn. Marieke knikt, het lijkt wel of ze mijn gedachten lezen kan. “Ik omschrijf mijn urnen als een bijzonder kunstobject, waarvan men niet meteen ziet dat het om een urn gaat, maar waarbij de as wel op subtiele wijze geborgen is. Ik gebruik daarom ook de slogan: Geborgenheid in Kunst.”

Marieke pakt de rondleiding weer op en laat mogelijkheden zien. “Omdat ik de standaard fabrieksurnen koud, kil en onpersoonlijk vond, besloot ik om me te gaan specialiseren in keramische urnen. Juist met keramiek is er in vormgeving zoveel mogelijk, waardoor je de urn heel persoonlijk maken kan.

Tempeltjes

Mijn andere passie is reizen. Vooral naar Aziatische landen. Ik hou van de Oosterse cultuur en laat me er graag door inspireren, wat terug te zien is in kleuren en vormen. Zo maak ik bijvoorbeeld urnen in de vorm van tempeltjes, verwerk ik Tibetaanse mantras en maak ik veel gebruik van de raku-stooktechniek, die van oorsprong uit Japan komt.”

Differend, afscheid, uitvaart, urn, asbestemming, urnatelier, Marieke Vergouw

‘Ik omschrijf mijn urnen als een bijzonder kunstobject’

Marieke Vergouw

Stooktechniek? Mijn oren zijn gespitst. Een proces met hoge temperaturen. Ik kijk rond, waar doet ze dat dan? Marieke reageert lachend. “Nee, niet hier. In de natuur! Daar staat mijn raku-oven. Daar bak ik de urnen zeg maar af, op 1100 graden, en haal ik ze direct uit de oven waardoor het glazuur door het temperatuurverschil schrikt.

Wanneer ik het glazuur hoor barsten, plaats ik de urn in een ton met zaagsel. Omdat de urn nog zo intens warm is, vliegt het zaagsel in de fik. De rookontwikkeling die daardoor ontstaat, gaat in de barstjes van het glazuur zitten. Zo ontstaat het craquelé effect.

Ik laat de urn nog 20 minuten in de zaagsel ton door roken. En dan komt het mooiste moment, het schoonpoetsen. Vaak is de urn helemaal zwart door het roet en heb je geen idee wat er onder zit. Wanneer de urn is schoongepoetst, is er weer uniek exemplaar klaar.”

Dikke knuffel

Vol trots laat Marieke haar laatste exemplaar zien. Een duo-urn, met groene en turquoise tinten. Een waar kunstwerkje. Zij kan niet anders dan hartverwarmende reacties ontvangen… “Ja, die krijg ik regelmatig. Laatst van een echtpaar uit Limburg, dat twee urnen had laten maken. Toen ik het resultaat liet zien, was de vrouw zo blij dat ze mij met tranen in haar ogen een dikke knuffel gaf. Dat was vertederend. Daar doe je het toch voor.”

Urn Atelier Vergouw

Marieke Vergouw | 06 2678 2242 | www.urn-atelier.nl