Urn to Be

05/12/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, urn, gedenkkunst, keramiek, Urn to Be, Danielle van Assema

Het was haar man Jan die adviseerde om workshops aan te gaan bieden. Als echtgenoot zag hij dat keramiste Danielle van Assema het vermogen heeft om mensen creatief te laten zijn en ze tegelijkertijd een luisterend oor te bieden. Het advies werd opgevolgd. Met succes. Dankzij Urn to Be hebben al veel mensen samen een urn gemaakt.

“Tot op de dag van vandaag ben ik hem zeer dankbaar”, vertelt Danielle. “Dankzij Jan heb ik de kunstvorm die ik jaren geleden bedacht, voor een grotere groep bereikbaar gemaakt. De dankbaarheid van nabestaanden is groot en dat is de kroon op mijn werk. En, bijkomend voordeel, doordat ieder leven weer anders en uniek is, kom ik zelf ook weer op creatieve ideeën.”

Heerlijk met je handen

Een workshop van Urn to Be kan je individueel volgen, maar ook samen met familie en vrienden. Danielle: “Vaak werk ik met nabestaanden van een overleden persoon. Denk aan het gezin, de familie of een groep vrienden. Het komt ook voor dat deelnemers voor zichzelf een urn maken. Zij weten en accepteren dat hun leven eindig is.

Van mensen buitenaf krijg ik wel eens de opmerking ‘jeetje, wat zwaar’. Ze denken dat het emotioneel veel van me vraagt. En nee, natuurlijk laat het me niet koud. Tijdens het proces vindt er tenslotte een stukje verwerking plaats. Maar bij mij wordt er vooral heerlijk met je handen gewerkt. Emoties komen zeker aan bod, maar voeren niet de boventoon.”

Differend, afscheid, uitvaart, urn, gedenkkunst, keramiek, Urn to Be, Danielle van Assema

‘Alle workshops zijn verrijkende ervaringen. Het proces is altijd prachtig’

Danielle van Assema

Een blik op het werk van Urn to Be leert dat er naast de productie van een urn ook kunst ook mogelijk is. “Klopt”, beaamt Danielle. “Soms werk ik met een hele familie samen om een gedenkwerk te maken. Dit komt voor als ouders of grootouders overlijden en hun huis er niet meer is. Zo’n gedenkwerk kan dan langs de familieleden rouleren. Zo is er eens een soepterrine gemaakt ter nagedachtenis van oma. Zij hield van lekker eten en dat inspireerde de makers. De ingrediënten van haar leven hebben ze in en op de terrine verwerkt.”

Spectaculaire kleuren

Het gezamenlijk maken van een urn of gedenkkunst vraag twee dagdelen. Op de eerste dag gaan deelnemers creatief aan de slag met als resultaat een kleiwerk, dat drogen moet en in de oven gebakken wordt. Enige tijd later zijn ze welkom voor het raku-gedeelte. Na een proces van gloeiendheet opstoken en snel afkoelen ontstaat er craquelé in het glazuur en na een tweede sessie in de oven ontstaan de meest spectaculaire kleuren.

De vraag welke urn het meest is bijgebleven, vindt Danielle moeilijk te beantwoorden. “Alle workshops zijn verrijkende ervaringen. De één met een mooier eindresultaat dan de ander, maar het proces is altijd prachtig. Zo denk ik aan een urn met daarin de handjes gedrukt van een kleinkind, waarop een Margriet, de naam van haar oma, rust. Of een ei, met daaromheen een draak, omdat vader zo van fantasy hield. Of de urn die onlangs voor Jeroen gemaakt is. Hij was de liefde van haar leven. De deksel is een hart met daarin de letter J. Net als de kleine tatoeage op haar arm.”

Urn to Be

Danielle van Assema | 06 5572 7696 | www.urntobe.nl