Wenskaarten

13/05/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, wenskaarten, Cavalli Uitvaartbegeleiding, sfeervol herdenken, uitvaartwens

Het lijkt vrij eenvoudig, maar hoe leg je je uitvaartwens eigenlijk vast? Of, hoe kom je op ideeën voor een persoonlijk afscheid? Het zijn de vrouwen van Cavalli Uitvaartbegeleiding die over dit vraagstuk nadachten. De beschikbare boekjes en formulieren op websites boden naar hun idee te weinig inspiratie. Vandaar dat zij zelf aan de slag gingen en een oplossing ontwikkelden: Wenskaarten.

Aan tafel opent Amber Cavalli een stijlvol doosje, toont de inhoud en spreidt de kaarten voor haar uit. Mijn ogen schieten alle kanten op. Ik zie een afbeelding van Slot Zeist, waar je een stijlvolle condoleance houden kan, een Mini als rouwauto en een bloemstuk van kunstenaar Wolter Strijker. “Elke wenskaart toont een afbeelding van een product, dienst of locatie”, licht Amber toe. “De 68 stuks vormen met elkaar een verzameling.”

“Wij gebruiken deze kaarten tijdens een wensgesprek”, vertelt collega Nicole Visser. “Er zijn oneindig veel mogelijkheden om de dagen voor, tijdens en na de uitvaart vorm te geven. Op deze wijze helpen we de persoon in kwestie. Beelden roepen namelijk emoties op en die heb je nodig om bij je gevoel te kunnen komen. Het bekijken van de kaarten geeft aanleiding tot vragen en leidt iemand chronologisch door zijn of haar toekomstige afscheidsviering.”

Onafhankelijk advies

Tijdens het ontwikkelproces viel het Hanneke Meijerink op dat de reeds aanwezige boekjes en websites ervan uitgaan dat je de vele uitvaartmogelijkheden al kent. “Dit is vaak niet het geval. Mensen hebben naar ons idee vaak behoefte aan onafhankelijk advies. Het liefst van iemand die hen op een ontspannen wijze laat kennis maken met al het nieuws in de branche. Aan deze behoefte willen wij graag gehoor geven. We dachten meteen aan foto’s. We zijn namelijk alle drie zeer visueel ingesteld en werken graag met sfeerbeelden.”

Differend, afscheid, uitvaart, wenskaarten, Cavalli Uitvaartbegeleiding, sfeervol herdenken, uitvaartwens

‘Wanneer iemand het lastig vindt om zijn gevoelens of wensen te verwoorden, zijn deze kaarten een uitkomst’

Cavali Uitvaartbegeleiding

Nicole valt haar bij. “Tijdens de creatie was ons uitgangspunt: ‘Het praten over je eigen afscheidsviering is niet gemakkelijk, beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden’. De kaarten zijn bedoeld voor iedereen die over zijn eigen sterfelijkheid nadenkt en het prettig vindt om de regie zelf in handen te hebben. Maar ook voor diegenen die hun nabestaanden willen ontlasten bij de te maken keuzes tijdens de vormgeving van hun uitvaart.”

Eye-opener

Wanneer ik me als proefpersoon aanbied, blijken de kaarten het gewenste effect te hebben. Aan het einde van het proces is er een document waarop alle uitvaartwensen zijn vastgelegd, met als bijlage de gekozen kaarten, die de gewenste kleur, vorm en sfeer laten zien. Voor mijn een eye-opener en voor mijn nabestaanden, als het zover is, een enorme steun. De keuzes die ik gemaakt heb, zijn namelijk vastgelegd en zullen tijdens de vormgeving van het afscheid gerespecteerd worden.

De vraag aan Amber of de wenskaarten al te koop zijn, wordt met een glimlach beantwoord. “Ze komen niet in de winkel te liggen. We gebruiken ze als ondersteuning tijdens een wensgesprek, dat wij kosteloos aanbieden. Vooral wanneer iemand het lastig vindt om zijn gevoelens of wensen te verwoorden, zijn deze kaarten een uitkomst. Verder geven ze aanleiding tot uiteenlopende vragen die wij vervolgens in alle rust kunnen beantwoorden. Binnen een week worden de persoonlijke wensen door ons uitgewerkt en samen met de gekozen kaarten in een doosje aan de persoon overhandigd.”

Cavalli Uitvaartbegeleiding

Groenekanseweg 51A 3732 AA  De Bilt | 030 227 07 40 | info@cavalli-uitvaartbegeleiding.nl