West-Indisch Huis

04/03/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, afscheidslocatie, condoleance, afscheidsceremonie, familiediner, West-Indisch Huis

Het afscheid van haar eigen collega maakte diepe indruk. Tijdens de rondleiding vertelt commercieel manager Lisette de Jong hoe de wens van een overleden eventmanager persoonlijk werd ingevuld. “Hij was tien jaar bij ons in dienst en zag het West-Indisch Huis als zijn eigen huis. Toen hij ongeneeslijk ziek werd, was het voor hem meteen duidelijk dat zijn afscheid hier moest plaatsvinden.”

In tegenstelling tot de bruisende sfeer van de aangrenzende Haarlemmerstraat en de nabijgelegen Jordaan, heerst er op de binnenplaats van het West-Indisch Huis een serene rust. Alsof alles even stil staat en je terug gaat in de tijd. Tussen 1623 en 1647 had de West-Indische Compagnie op deze plek in de stad haar hoofdkwartier. Het standbeeld van Peter Stuyvesant symboliseert het hier genomen besluit om Nieuw-Amsterdam te bouwen, dat later zou uitgroeien tot het huidige New York.

“Naast de binnenplaats bieden we vier stijlvolle zalen”, vertelt Lisette. “Ze verschillen in formaat en uitstraling, maar zijn stuk voor stuk exclusief en intiem. Beslotenheid is bij ons een groot goed. Het huis biedt te allen tijde aan slechts één gezelschap ruimte. Tijdens een afscheid is dat extra prettig. De intimiteit met familie en vrienden blijft dan gewaarborgd.”

De aan het huis verbonden cateraar ‘A matter of TASTE’ is het aanspreekpunt voor familie of uitvaartondernemer. Volgens Lisette staat het team voor eten en drinken op hoog niveau, voor het perfect organiseren van een bijeenkomst en voor de kennis van historisch Amsterdam.

Differend, afscheid, uitvaart, Lisette de Jong

‘Kies voor een dagindeling en voor details die passen bij degene die is overleden. Hoe persoonlijker, hoe mooier het afscheid zal zijn’

Lisette de Jong

“Wij vinden dat het afscheid eer moet doen aan het leven dat iemand geleid heef”, legt Lisette uit terwijl ze ons voorgaat. “Daar hebben we tijdens de uitvaart van onze collega ook voor gezorgd. Aan alles was gedacht: de champagne waar hij zo dol op was, zijn favoriete lunchsnackje als receptiehapje, de ceremonie in zijn geliefde Compagniezaal en live-muziek van zijn kinderen. Uiteindelijk hebben we hem met z’n allen naar de boot begeleid en vanaf de brug over de Brouwersgracht uitgezwaaid.”

West-Indisch Huis

A Matter of Taste | Herenmarkt 99 1013 EC AMSTERDAM | 020 625 75 28