Wolter Strijker

14/12/2016 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, bloemwerk, rouwboeket, bloemstyling, grafstyling, Wolter Strijker

Op een dag besloot hij zijn hart te volgen. De winkel werd gesloten en de focus werd gelegd op zijn passie voor bloemen en liefde voor mensen. Met goed resultaat. Wolter Strijker is nu specialist in rouwbloemwerk, of, zoals hij zichzelf omschrijft, ‘kunstenaar in afscheidsbloemen met gevoel en liefde’.

“Dit vak ontroert mij iedere keer weer”, vertelt Wolter in zijn Amersfoorts atelier. “Ik maak iets dat eigen is aan de persoon om wie het gaat. Elk mens, elk leven is naar mijn idee kostbaar. Aan mij de uitdaging om de diepste gevoelens voor een persoon op een juiste manier in een passende decoratie te vertalen.”

Kijkend naar de foto’s van zijn bloemstukken, kistbedekkingen en locatiestyling krijg ik de indruk dat hij daar goed in slaagt. Alles is verfijnd en bevat doordachte details. Navraag leert dat Wolter doorgaans voor bloemen uit het seizoen kiest en subtiel naar een karaktertrek, hobby, familieband of lievelingskleur van de overledene verwijst.

Differend, afscheid, uitvaart, bloemwerk, rouwboeket, bloemstyling, grafstyling, Wolter Strijker

‘Aan mij de uitdaging om de diepste gevoelens voor een persoon op een juiste manier in een passende decoratie te vertalen’

Wolter Strijker

Terwijl we de tuin inlopen, benadrukt Wolter dat het in zijn vak niet alleen om bloemen gaat. “Je moet je kunnen inleven, aanvoelen van wat er in een mens omgaat en dat gevoel in de juiste sfeer omzetten. Dat is de kunst.

Zo dronk ik koffie met een vrouw die niet meer lang te leven had. Ze vertelde dat ze bij haar afscheid uitsluitend kaarsen wilde. Geen bloemen, alleen van haar man. We hebben afgesproken om rond haar kist honderd kaarsen te plaatsen, en langs de route zuilen met spiegels met daarop ook weer kaarsen. Het was prachtig. Na de ceremonie bliezen we de kaarsen uit en deden we ze in bonbonzakjes om ze als aandenken aan de genodigden mee te geven.”

Wolter Strijker

Vermeerstraat 150 3817DJ Amersfoort | 033 461 50 06 | info@wolterstrijker.nl