Your Story

05/01/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, RiDali, Your Story, levensfilm

Het idee ontstond in Vietnam. Tijdens hun verblijf in een klein guesthouse werden Daan en Rianne gevraagd een foto te maken voor een toekomstige rouwkaart. Ze raakten in gesprek met Jacqueline en vertelden dat ze eigenlijk filmmakers zijn. Van het één kwam het ander. De opnames van een dagje Hoi-An werden gecombineerd met die van een filmsessie thuis en uiteindelijk in een clip tijdens het afscheid van Jacqueline getoond.

“Tja, dat was een bijzondere ervaring”, vertelt Rianne. “De film die wij destijds maakten, leverde hartverwarmende reacties op. Jacqueline sprak daarin zelfs nog het publiek toe. We zagen hoe waardevol de beelden voor haar familie en vrienden waren en besloten ermee door te gaan. Your Story, als onderdeel van RiDali Videografie, was geboren.”

Postkantoortje met rouwkaarten

De toevoeging van het thema afscheid is voor Rianne eigenlijk een logische. “Mijn opa was uitvaartleider en mijn vader nam later deze rol over. Als kind groeide ik dus met de dood op. Ik speelde als vierjarige postkantoortje met rouwkaarten en deed verkleedpartijtjes met rouwkostuums, hoeden en jassen. Als ik bij mijn opa was, stond de telefoon altijd roodgloeiend. Alweer een melding. Folders over kisten, urnen en grafstenen lagen open en bloot in de huiskamer. Ik ben er nooit bang geweest. De dood was van kinds af aan een normaal onderdeel van mijn leven.”

Differend, afscheid, uitvaart, RiDali, Your Story, Daan en Rianne Lippold, levensfilm

‘Foto is een herinnering. Film een herbeleving’

Daan & Rianne

Your Story wordt ingeschakeld zodra een afscheid in zicht komt. Hoe eerder, hoe beter, is daarbij het motto. “Ondanks dat het soms moeilijk is, zijn we er graag snel bij”, vertelt Rianne terwijl ze een clip opzoekt. “Het liefst filmen wij mensen waarbij ze nog zichzelf zijn, want zo wil je ze ook graag herinneren.

Kijk deze opa bijvoorbeeld. Hij werd negentig jaar en was dementerend. Terwijl wij filmden, speelde hij accordeon en zong er vrolijk op los. Of deze moeder, die met de laatste lucht in haar longen op haar saxofoon blaast en ons nog een persoonlijk concertje geeft. En wat vind je van deze vader, die fietscrosst met zijn dochter en later met zijn gezin in de attracties van Euro Disney geniet.”

Dichtbij

De vraag wat Daan en Rianne bij het maken van een Your Story film inspireert, of waar ze extra opletten, wordt snel beantwoord. “Wat zouden wij zelf terug willen zien, als we een geliefd persoon verloren waren. Wat wil je als nabestaande horen, zien, beleven? Iemand zei ooit tegen ons, ik heb duizenden foto’s van mijn vader en maar drie minuten aan film. Als ik hem heel erg mis, kijk ik de bewegende beelden en dan is hij voor even weer heel dichtbij. Bijna tastbaar. Ik hoor hem lachen en zie zijn mimiek.”

Your Story

Daan & Rianne | 06 2291 7589 | www.ridali.nl