Zavadi

17/10/2015 Mark van Leeuwen

Differend, afscheid, uitvaart, Zavadi, grafkist,

Dat ze over de intentie van hun product nagedacht hebben, blijkt uit de eerste zin op hun website: ‘Vanaf nu heeft afscheid nemen ook een zachte kant’. Ik ben op bezoek bij Roland Koster en Ingrid Luttik. Hun bedrijf Zavadi oogt als een waar laboratorium. Hier worden uitvaartkisten met een hoge aaibaarheidsfactor ontwikkeld.

“Over het algemeen zijn kisten in de uitvaart hard en koud”, vertelt Ingrid, terwijl ze richting de collectie loopt. “De dood ís al zo hard en vraagt om enige verzachting. Wij zijn ervan overtuigd dat onze gestoffeerde kisten hieraan een positieve bijdrage leveren kunnen. Ook leven we in een tijd waarin afscheid steeds persoonlijker wordt ingevuld. Met onze stoffencollectie spelen we daar op in.”

Roland komt erbij staan. “Gepassioneerd door vormgeving en kleur hebben wij een uitvaartkistenlijn ontworpen die laat zien dat het anders kan. Geen houttinten, maar prachtige stoffen van 100% katoen en linnen die je ook op meubels ziet. Gedreven door onze gezamenlijke interesse voor natuur, cultuur, innovatie en ambachtelijk vakmanschap staan wij garant voor een nieuw type kist, met een bijzondere uitstraling.”

Differend, afscheid, uitvaart, Zavadi, grafkist, Ingrid Luttik, Roland Koster

‘Met onze uitvaartkisten denken we een passende bijdrage te kunnen leveren aan een persoonlijk afscheid’

Roland Koster & Ingrid Luttik

En ja, bijzonder, dat zijn ze. We zien kisten met bloempatronen, vlinderafbeeldingen, patchworkachtige prints en effen linnen stoffen. Dankzij een gewatteerde tussenlaag voelt de buitenkant zacht aan. Roland: “Onze kisten hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Dit maakt voor nabestaanden de afstand tot de kist, en daarmee tot de overledene, naar ons idee kleiner.”

Dat de collectie van Zavadi oogstrelend is, is een mooi gegeven, maar in hoeverre zijn de kisten ook vriendelijk voor het milieu? “Dat zijn ze!” reageert Ingrid. Wij maken uitsluitend gebruik van afbreekbare materialen. Voor ons een vanzelfsprekendheid. Alle kisten zijn daarmee geschikt voor begraven en cremeren.”

Zavadi dus. Voor kisten met een zachte kant. Roland, heb je er nog iets aan te voegen?

“Jazeker. Afkomstig uit het bedrijfsleven en de detailhandel beschikken we over een brede ervaring op het gebied van productontwikkeling en klantgerichtheid. Daarnaast willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen en schakelen we lokale medewerkers van de Sociale Werkvoorziening in. Bij ons staan kwaliteit, betrouwbaarheid en dienstverlening voorop. Met onze uitvaartkisten denken we een passende bijdrage te kunnen leveren aan een persoonlijk afscheid.”

Zavadi

Roland Koster | 0570  62 35 97 | www.zavadi.nl