Differend, afscheid, uitvaart, rouwboeket, De Blomster, Mieke Valkenhoff

Decoratie


De Blomster

We treffen haar tijdens de Rouwinspiratie bij Landgoed Te Werve in Rijswijk. Of het nu door haar glimlach komt, of door haar fraaie boeketten, dat laten we in het midden, maar alles in ons wil graag naar Mieke Valkenhoff van atelier De Blomster. Haar stand wordt goed bezocht en bevat veel tinten paars. Zou dat haar favoriete kleur zijn?

“Haha, nee, wat jullie zien, is een momentopname”, reageert Mieke. “Mijn voorkeur verandert het gehele jaar door. Bij De Blomster werken we graag met seizoensgebonden bloemen. Onze boeketten en arrangementen worden gemaakt met de bloemen die in dat jaargetijde groeien en bloeien. Kleuren en geuren zijn steeds weer anders. Het seizoen draagt zo bij aan de herinnering aan de persoon.

Daarnaast spelen wij graag met kleuren. We combineren verschillende rood-oranje en roze tinten, maar ook rood-paars en lila. Of we kiezen voor wit-crème en zacht roze, die elkaar prachtig versterken kunnen. Een rouwboeket mag spannend zijn om naar te kijken. In één oogopslag alles zien, vind ik een gemiste kans. Telkens weer moet er iets anders te ontdekken zijn.”

Ontdekken… Dat klinkt goed. Wat inspireert jou?

“Vooral het verhaal. En dan bedoel ik het verhaal achter de persoon waarvoor een bloemopdracht gemaakt mag worden, zodat de persoonlijke voorkeur voor bloem, vorm of kleur benadrukt mag worden, of zelfs de hoofdrol mag spelen in een arrangement.

‘Een rouwboeket mag spannend zijn om naar te kijken. In één oogopslag alles zien, vind ik een gemiste kans.’

Mieke ValkenhoffDifferend, afscheid, uitvaart, rouwboeket, De Blomster, Mieke Valkenhoff

Elke opdracht is bij ons uniek. Ik laat mensen graag modellen uit een voorbeeldenboek zien, maar daarnaast stel ik ook vragen, zodat ik een persoonlijke touch aan het arrangement geven kan. Details over de persoon zijn voor mij belangrijk, net als het krijgen van vertrouwen en vrijheid om m’n gang te gaan. Dan raak ik volledig geïnspireerd!

Vooral het toepassen van andere materialen dan bloemen kan verrassend uitpakken. Zo heb ik voor een bakker een ongesneden brood in het boeket verwerkt en voor een racefietser een wiel in de bloemen. Tijdens de ontvangst reageerde de familie opgetogen. Er was meteen herkenning.”

Je laat hier een selectie zien. Wat biedt de Blomster zoal?

“Alle soorten bloemwerk op het gebied van afscheid. Denk aan een rouwkruis, rouwhart, rouwster, in de vorm van een beertje of vlinder, een rouwkussen, volledige kistbedekkingen, ovale arrangementen in druppelvorm of ronde vorm, vegetatieve en cultuurverwante arrangementen. Maar ook rouwboeketten die liggend gebonden zijn, tot sympathieboeketten, die de nabestaanden vaak mee naar huis krijgen ter herinnering. Daarnaast bieden we strooibloemen, urn-arrangementen, maar ook arrangementen voor naast de kist, in een vaas, op een Pie’d stal.”

Zo, dat is vrij compleet. Wat voor reacties krijg je?

“Als mensen een mooie herinnering aan de ceremonie alle rouwbloemen hebben, nemen zij regelmatig de moeite naar de winkel te komen, of ze wagen er een telefoontje of mailtje aan.

Vaak vertellen ze dan dat ik het verhaal goed begreep en dat ik de overleden persoon in bloemwerk geëerd heb. Dat vind ik weliswaar het mooiste compliment, maar eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn. Het is het laatste wat je voor iemand kan doen en het is op dat moment heel belangrijk dat het bloemwerk naar ieders zin is.

Een verhaal dat me te binnen schiet, is dat van een vrouw die claustrofobisch was en waarmee was afgesproken dat zij niet in een gesloten kist zou worden gecremeerd. Ze was na haar overlijden in katoen gewikkeld en ik kreeg de opdracht een luchtige rouwdeken over de kist te bedenken met rode rozen. De uitdaging daarbij was om het zodanig te maken dat de initimi dicht bij de kist de vrouw door de rozen konden zien, terwijl de mensen die er wat verder af stonden alleen de rozen zagen. Het was moeilijk, maar het is wel gelukt. Het resultaat was prachtig!”

Meer beleven?

Bekijken het bloemwerk van Mieke Valkenhoff op de site van De Blomster.