Vier sleutels die deuren openen voor kinderen in verdriet

10/05/2015

Differend, afscheid, uitvaart, rouwverwerking kinderen, kinderen en rouw, Manu Keirse

Manu Keirse is expert in rouwbegeleiding en Emeritus hoogleraar Faculteit geneeskunde Katholieke Universiteit Leuven. Al vanaf zijn doctoraat-studie schrijft hij boeken en geeft hij lezingen over het omgaan met ziekte, verlies en rouw. Op ons verzoek geeft Manu advies over het thema Kinderen & Verdriet.

1. Luisteren

Als er niet wordt geluisterd naar de vragen en de gevoelens van kinderen concluderen ze dat ze niet acceptabel zijn en worden ze ondergeduwd. Kinderen moeten niet alleen worden gezien, ze moeten ook worden gehoord.

2. Correcte informatie

Kinderen en jongeren hebben daar recht op. Hen beschermen door informatie achter te houden is hen in eenzaamheid laten afrekenen met hun verdriet. Ze vragen soms niet naar informatie omdat ze volwassenen niet van streek willen brengen.

3. Warmte en veiligheid

Kinderen ervaren vaak afstand, afgeslotenheid en kilte in plaats van warmte. Breng ze niet weg naar een vreemde plaats, maar laat ze de veiligheid ervaren van routine en vertrouwdheid.

4. Herinneringen

Zorg ervoor dat herinneringen levendig worden bewaard. Geef ze iets tastbaar van de overledene zodat de band wordt bewaard. Blijf spreken over de persoon en zwijg hem niet dood. Besef dat op elke leeftijd herinneringen weer belangrijk worden. Verlies groeit mee met de leeftijd.

Differend, afscheid, uitvaart, als ik er niet meer ben, rouwverwerking, Manu Keirse
Meer lezen over het thema Kinderen & Verdriet?

In zijn boeken gaat Manu Keirse er dieper op in. Je vindt ze op de site van uitgeverij Lannoo.